TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Drama van Nieuwenhove

Op de oude begraafplaats Den Olm staat een gedenksteen voor het drama van Nieuwenhove waarbij 16 kinderen en 1 volwassene omkwamen.
De 11-jarige Adolf Vandeputte, op zoek naar paardenmest, vond op 26 maart 1918 op de akkers een onontplofte 75 mm obus. Zijn jongensachtige nieuwsgierigheid bracht hem ertoe de gevaarlijke obus mee te nemen en te verbergen in de Gaverbeek, nabij de brug in de Nieuwenhovestraat. Zo kon hij ze later aan zijn vrienden tonen.
De volgende dag schepte hij op de speelplaats op over zijn vondst en er werd besloten om na schooltijd de obus van naderbij te bestuderen.
Een groep kinderen verzamelde zich rond het springtuig, toen de 23-jarige Georges Loosveldt, zoon van de waard uit de herberg, daar voorbij kwam. Toen hij bemerkte wat de kinderen aan het doen waren, maande hij hen aan om het gevaarlijk tuig onmiddellijk weg te gooien. Eén van de jongens gaf gevolg aan zijn oproep en slingerde de obus weg. Het springtuig raakte echter de arduinen boord van de brug en het ontplofte.

De ravage was enorm. Wie dichtstbij stond, werd geraakt aan enkels of benen. Wie zich wat verder bevond, kreeg stukken van het projectiel hoger in het lichaam. Sommigen liepen bloedend weg, terwijl anderen verdoofd bleven staan of liggen. Het geluid van de ontploffing en het gehuil van de kinderen zetten de hele buurt op stelten. In allerijl werden gewonden op karretjes of in troggen weggebracht naar huis of naar het klooster van de paters oblaten.
Veel tijd ging verloren met het wegbrengen van de gewonden en het oproepen van bevoegde dokters. Ook Duitse legerartsen hielpen waar nodig.
De avond van de ramp overleden zes kinderen, allen tussen zes en twaalf jaar.
De overgebleven gewonden werden vervoerd met Rode Kruiswagens van het Duitse leger naar het Kortrijkse Hospice St-Joseph. Vooral door het massale bloedverlies stierven daar op 28 maart nog eens zes kinderen. Ook Georges Loosveldt liet die dag het leven.
De dagen daarna overleden nog drie kinderen, wat een totaal gaf van 16.
Daarnaast werden verschillende kinderen zwaar gewond. Pas in september 1918 keerden de laatsten terug naar hun huis in Nieuwenhove.

Op het oude kerkhof van Waregem staat nog altijd een gedenksteen met daarop de zestien namen van de slachtoffers: CALLENS Adolf (9 j.) en Emiel (12 j.), DELEERSNIJDER Emiel (10 j.) en Maria (7 j.), SANTENS Gustaaf (9 j.) en Bertha (6 j.), VANHAUTE Aloïs (11 j.) en Maurice (13 j.), TIJTGAT Marcel (13 j.), VANBRABANT Alberic (13 j.), VANDEPUTTE Adolf (11 j.), VANGHELUWE Leopold (12 j.), VERBEKE Jeroom (11 j.), LOOSVELDT Georges (23 j.), STEUPERAERT Octaaf (11 j.) en VANGHELUWE Lea (9 j.)

Bron: Info stad Waregem: "Waregem en de Eerste Wereldoorlog".

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

50.888508, 3.426097