TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Crash Site RAF Bommenwerper Lancaster NN775 514 Sqn

Tekst op het informatiebord:
Tijdens WO II gebeurden er 3 vliegtuigcrashes in Glabbeek. De derde vliegtuigcrash was die van een Engelse bommenwerper type Lancaster van de RAF dat door een defect neerstortte op 5 maart 1945 op deze locatie in de Pamelenstraat op 10 meter van de weg. Ooggetuigen zagen het toestel met de neus naar beneden storten en het verdween volledig in de drassige grond hier aan de Velp. Het vliegtuig steekt zelfs nog in de ondergrond en men ziet ook nog steeds een duidelijk niveauverschil van de inslag in de weide.
De zeven inzittenden piloot Holman Kerr, sergeant William Marsden, navigator Sidney Smith, sergeant Frank Clarke, sergeant Alan Olsen (Australië), sergeant Christopher Hogg en sergeant Herbert Thomas kwamen om tijdens de crash. Ze werden allen begraven op het militair kerkhof in Heverlee en kregen postuum de oorlogsdecoraties ‘War Medal’ en ‘Star’.
Dit vliegtuig was vanuit Engeland met 169 andere bommenwerpers onderweg naar Gelsenkirchen in Duitsland voor een aanval op een benzineraffinaderij.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Informatiebord
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge

Gerelateerde boeken

Avro Lancaster 1945-1965
The World’s Greatest Military Aircraft
Avro Lancaster - Handley Page Halifax - Short S.29 Stirling
Jane's Fighting Aircraft of World War II
The Avro Lancaster, Manchester and Lincoln
Avro Aircraft since 1908