TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Belgische Oorlogsgraven Suxy

Op de begraafplaats van Suxy ligt het oorlogsgraf van Jean MINET, gesneuveld in de tweede wereldoorlog.

Jean MINET was geboren in Suxy op 10 april 1911.
Hij was soldaat bij de Grenswielrijders 1ste Bat 1ste Comp.
Op 11 mei 1940 sneuvelde hij in Juprelle bij luchtaanvallen in die regio.

Naast de naamplaat staat nog een gedenksteen van zijn werkgever:
" Aan hun betreurde Jean Minet
Agenten en begeleiders van de Inspectie Waters en Bossen van Luik "

Op de begraafplaats ligt ook het graf van verzetsstrijder Willy MOREAUX, geboren in 1923 en op 17 februari 1944 gefusilleerd.
Hij was lid van een groepje Frans-Belgische verzetsstrijders: Jean Bombled en Willy Moreaux (Belgen), Marcel Fostanelli, René Pernet en Camille Claudon (Frans) en René Deschelle, een Marokkaanse soldaat ontsnapt uit het kamp van Charancy-Vezin. Zij waren allemaal tussen de 21 en 28 jaar oud.
Op de avond van 16 februari 1944 werd de Saint-Mardois Jean Bombled samen met zijn vijf weerspannige metgezellen op de Avenue Bouvier door de Duitsers gearresteerd terwijl ze een busje vol wapens vervoerden. Ze werden 's nachts overgebracht naar Aarlen.
De volgende dag keerden de zes terug naar Virton naar de Feldgendarmerie waar een landelijke rechtbank was opgericht. Ze werden berecht en ter dood veroordeeld wegens wapenbezit.
Er waren drie palen geplant aan de voet van een dijk op een plaats die "de keizersfontein" werd genoemd. Op 17 februari rond 19 uur, in het licht van de Duitse koplampen, klonken er twee salvo's...


Bronnen : SHOOTLUX – lokaal nieuws – "Van Saint-Mard tot Auschwitz : herinneringswerk voor leerlingen in het bijzonder onderwijs "
Bunkergordel Bruggenhoofd Gent

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

49.76416, 5.404595