TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Duits oorlogsmonument Sedan

Op de algemene begraafplaats Saint-Charles staat een bijzonder Duits monument. In Frankrijk wordt dit monument 'un monument témoin de la grande guerre' genoemd.
(een monument dat getuige is van de grote oorlog)

De gevechten om de verovering van Sedan en de oversteek van de Maas vonden plaats op 25 en 26 augustus 1914. Vanaf dan wordt de stad bezet door het Duitse leger voor de gehele duur van oorlog, als onderdeel van België en daarop tien Franse departementen. Door het grote aantal doden tijdens deze twee dagen verplicht het
de Duitsers om de soldaten te begraven in massagraven. Een van deze werd in september 1914 gegraven op het kerkhof van de gemeente Saint-Charles, gelegen op de hoogten van Sedan, dat de stad domineert en het omringende landschap laat omarmen.

In het voorjaar van 1915 besloot het Duitse leger om dit eerste uitvaartsruimte uit te breiden door het creëren van een Duits militair ereveld in het midden van de Franse begraafplaats. Inderdaad, het heeft Sedan tot een echte "ziekenhuisstad" door de grote zorgvraag voor haar patiënten en gewonden. Als gevolg hiervan zullen er vele Duitse soldaten sterven in deze stad ver van het front. Vandaar de noodzaak om begraafplaatsen te voorzien van erevelden om hen te begraven.

Een grote muur scheidt het Duitse ereveld van de rest van de begraafplaats om harmonie te creëren binnen een gesloten omgeving. Dit verlangen naar isolatie
in vergelijking met de Franse graven, blijkt ook in de keuze om de ansichtkaarten te retoucheren door alles te wissen dat zich buiten de muren bevindt.

Het gebouw ziet eruit als een oud monument met zijn acht Dorische zuilen, een formele verwantschap met de Brandenburger Tor, gebouwd in 1791 in Berlijn. Deze heeft inderdaad meermaals als kader gediend voor Sedantag-ceremonies, een patriottisch festival dat de overwinning van 1870 in Sedan viert. Ze is daarom waarschijnlijk nog steeds geassocieerd met de Franse stad in de hoofden van de Duitsers van die tijd. Het Sedan-monument, met zijn transparantie-effecten gekoppeld aan zuilen en zij-ingangen, roept op een deur naar de hemel voor de zielen van helden.

Aan de bovenfasade van het monument staat het volgende:

Kämpfend für Kaiser und Reich, nahm Gott uns die irdische Sonne;
Jetzt von der Irdischen frei, strahlt uns sein ewiges Licht.
Heilig die Stätte, die ihr durch blutige Opfer geweiht habt!
Dreimal heilig für uns durch das Opfer des Danks.

(Vechtend voor keizer en rijk nam God de aardse zon van ons weg;
Nu vrij van het aardse, schijnt zijn eeuwige licht op ons.
Heilig de plaats die je hebt ingewijd met bloedige offers!
Driemaal heilig voor ons door het offer van dankzegging.)

Het monument is gerenoveerd en op 19 november 2018 ingewijd. (zie plaquette)

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)