TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Wapendropping Berkenwoude

Monument Wapendropping Berkenwoude

Via Radio Oranje hadden lokale verzetsmensen de code ‘Twee rozen zijn rood’ te horen gekregen en dat betekende dat er in de nacht van 11 op 12 april 1945 twee vliegtuigen zouden overvliegen die twee in Engeland opgeleide geheim agenten (Wytze Bisschhop en Hendrik Geysen) en een aantal kisten met wapens zouden droppen. Dat was in de Krimpenerwaard in de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog al tientallen keren eerder gebeurd en dat was altijd goed gegaan. Zonder dat de Duitse militairen het in de gaten had werden de wapens opgevangen en meestal naar Rotterdam gebracht.

Tijdens die laatste missie liep het nog bijna mis want één van de vliegtuigen werd op de terugweg door Duits afweergeschut beschoten en moest bij Nieuwerkerk aan den IJssel een noodlanding maken. De zeskoppige bemanning overleefde de crash van de Short Stirling bommenwerper en kon in veiligheid worden gebracht door het plaatselijke verzet. Enkelen van hen waren gewond, maar de bemanning overleefde de oorlog.

Op 13 april 2022 is er door Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland en burgemeester Pieter Paans een monument onthuld op de rotonde Zuidbroek aan de provinciale weg N210 ter herinnering aan de wapendroppings in dit gebied. Het monument bestaat uit een model van de Short Stirling die tijdens die bewuste missie boven dit gebied gevlogen heeft. Onder het model van het vliegtuig is de code 'Twee rozen zijn rood' aangebracht. Op enige afstand van de rotonde bevinden zich twee stenen die het verhaal vertellen van deze gebeurtenis. Op de linkersteen bevindt zich het verhaal van de crash van de bommenwerper en de wapendroppings. Op de rechtersteen bevindt zich een foto met de namen van de bemanning van de Short Stirling.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: David Izelaar
  • Foto's: David Izelaar