TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Informatiepaneel Verzetsheld Benjamin Marius Telders

INFORMATIEPANEEL VERZETSHELD

Benjamin Marius Telders was betrokken bij de gebeurtenissen in oktober 1940, toen alle hoogleraren een zogeheten ariŽrverklaring moesten tekenen. Telders leidde het verzet tegen deze verklaring. 'Tot hier en niet verder', schreef hij aan de president van de Hoge Raad, mr. L.E. Visser.
Bij de protestrede van Cleveringa op 26 november 1940 zorgde hij voor de volkenrechtelijke argumentatie. Telders werd vanwege zijn verzet opgepakt en eind 1940 naar de gevangenis, het Oranjehotel, in Scheveningen gebracht. Op 6 april 1945 stierf hij in concentratiekamp Bergen-Belsen aan de vlektyfus.


De informatiepanelen in de Verzetsheldenbuurt in Gouda zijn herinneringen aan belangrijke Verzetshelden die hulp geboden hebben aan vele Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Naar deze Verzetshelden zijn 16 straten vernoemd in de Gouda.
Op 10 april 2014 hebben ze eindelijk een gezicht gekregen en zijn er herinneringsborden onthuld met daarop fotoís en informatie over deze Verzetshelden.
Dit zijn de straten:

Walraven van Halllaan
Van Roijenstraat
Rutgersstraat
Johannes Poststraat
Helena Rietbergstraat
Dobbestraat
Dercksenstraat
Brandsmastraat
Boelhouwerstraat
Bleysstraat
Willem Idenburgpad
Nieuwenhuisenpad
De Rijkestraat
Teldersstraat
Wiarda Beckmanhof
De Kortestraat.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Arie van Wijngaarden

Gerelateerde boeken

Hitlers Holocaust
De Hoge Raad en de Tweede Wereldoorlog
Tweestromenland
Auschwitz