TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

M4A1 Sherman Tank "Lieutenant Jean de Loisy"

De Amerikaanse Sherman tank die gedoopt is "Lieutenant Jean de Loisy" is er een van het type M4 A1 waar het Franse Leger ook nog na de oorlog mee werd uitgerust. Locatie nabij de entree van het dorpje Rosenau. De tank is er na de oorlog neergezet en gedenkt het feit dat luitenant Jean de Loisy met zijn kameraden op 19 november 1944 als eerste soldaten van het Franse Leger de Rijn bereiken bij Rosenau.

Terwijl de Duitsers de Franse plaats Mulhouse nog bezet hielden, brak een klein detachement het 2e peloton van het 4e eskadron 2e régiment de Chasseurs d’ Afrique, 2e division Blindée (Division "Leclerc") onder leiding van de Franse luitenant Jean de Loisy door de linies heen en zo bereikten zij als eerste Fransen de Rijn.

Drie dagen later zou de originele tank van luitenant de Loisy "Austerlitz", bij de inname van Mulhouse uitgeschakeld worden. De tank werd tweemaal getroffen door een Panzerfaust. Luitenant Jean de Loisy kwam daarbij om het leven. Zijn tank staat nog steeds in de plaats Mulhouse op de plek waar hij werd uitgeschakeld.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kees Jan Koster
  • Foto's: Peer Franken (1, 2, 3, 4), Kees Jan Koster (5)

Gerelateerde boeken

British and American Tanks of World War Two
Panzerfaust and Other German Infantry Anti-Tank Weapons
German Infantryman (1) 1933–40
The Sherman Tank
Sherman Medium Tank 1942-45

47.6392102, 7.5323617