TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herdenkingsborden Transvaalbuurt Albert Wittenberg

Op het Wittenbergplein in de Transvaalbuurt is op 14 april 2022 deze plaquette van de verzetsstrijder onthuld.

Albert Wittenberg heeft zelf aan dit plein gewoond. Hij werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog als koerier in het verzet. Ook liet hij joodse Betty Mock, toen een baby zes weken oud, bij hem onderduiken.
Albert Witttenberg werd verraden. Nadat hij gevangen werd genomen door de Nazi's kwam hij terecht in verschillende concentratiekampen. Hij overleed een dag voor de bevrijding op verschrikkelijke wijze; in een graanschuur het Duitse Gardelegen werd Albert Wittenberg levend verbrand.
Op 7 november 2011 is aan Albert en zijn vrouw Janna postuum de Yad Vashem onderscheiding toegekend en uitgereikt aan nabestaanden van de familie. De gemeenteraad in Amsterdam stelde op 28 januari 2020 de naam van dit plantsoen vast.

In Amsterdam wordt onder de motto "Geef Straten een Gezicht" straten voorzien van panelen met het portret van de naamgever plus een korte levensloop. Op deze wijze wil men straten meer persoonlijkheid geven. De initiatiefnemer is Paul Fennis.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

52.35366926, 4.91724092