TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Standbeeld Luitenant-Generaal Bernheim

Louis Bernheim (1861-1931) is een Belgisch officier die zich onderscheidde tijdens het beleg van Antwerpen in augustus 1914, aan het IJzerfront en tijdens het Eindoffensief in 1918.

Op de Marie-Louizasquare staat een monument voor luitenant-generaal Bernheim, een werk van beeldhouwer Edmond de Valériola en ingehuldigd in 1936.
Bernheim werd in 1861 geboren in een gezin van Joods-Franse emigranten.
In 1878 begon zijn militaire opleiding en twee jaar later nam hij als tweede luitenant dienst bij de Grenadiers. Naderhand gaf hij zelf les aan de Koninklijke Militaire School.
Ten tijde van de Duitse inval in België op 4 augustus 1914 had hij de rang van luitenant-kolonel. Hij verkreeg de bevelvoering over de 3de brigade gedurende het Beleg van Antwerpen en onder zijn leiding vocht deze eenheid later rond de Nete.
In november 1914 werd Bernheim bevorderd tot generaal-majoor en begin 1915 verkreeg hij het bevel over de 1ste Divisie van het leger, die belast was met een deel van het front dat was ontstaan na de Slag om de IJzer.
Bernheim raakte in september 1915 ernstig gewond door een granaatinslag tijdens een troepeninspectie, maar was na slechts twee maanden alweer op zijn post.
In 1916 verkreeg hij de rang van luitenant-generaal.
In september 1918 kreeg hij het bevel over drie divisies, die samen een Belgisch antwoord moesten formuleren in het kader van het Honderddagenoffensief tegen de Duitsers.
Bernheim ontving na de oorlog de volgende onderscheidingen: de Leopoldsorde en de Amerikaanse Army Distinguished Service Medal.

Bernheims ongelijke behandeling van het Nederlands, hij liet alle bevelen aan de soldaten in het Frans geven, was de directe aanleiding tot de vorming van de Frontbeweging van ontevreden Fransonkundige Vlaamse soldaten.

Na de oorlog werd Bernheim benoemd tot Inspecteur-Generaal bij de landmacht en in 1926 ging hij met pensioen. Hij overleed in Parijs in 1931, toen hij er bij zijn dochter op bezoek was. Zijn begrafenis aldaar werd onder meer door Koning Albert bijgewoond.
Bron : Wikipedia

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge + Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge (1, 2), Marie-Christine Vinck (3, 4, 5)