TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Belgische Oorlogsgraven Jamoigne

Op de begraafplaats van Jamoigne liggen nog een 3-tal oorlogsgraven.

Nestor MAITREJEAN: gestorven voor het vaderland in Calais op 6 december 1918.
Deze militiesoldaat werd opgenomen in het 6de Artillerieregiment, 97ste batterij gelegerd in de Géruzet-kazerne in Etterbeek (Brussel). Tijdens de oorlog nam hij deel aan een specifieke opleiding tot artillerist gedurende 1 maand. Deze training was gericht op het gebruik van nieuwe middelgroot kaliber kanonnen en houwitsers...
Tijdens de lange periode van de Slag om de IJzer werd zijn regiment, samen met de 6de Belgische Legerdivisie, ingezet in de verschillende sectoren van ons front.
In de nacht van 9 op 10 april 1918 raakte Nestor Maitrejean ernstig gewond in de sector Nieuwpoort. Hij werd naar het ziekenhuis "L'Océan" in De Panne aan de Belgische kust gebracht, waar hij werd behandeld en vervolgens een lange revalidatie voortzette.
Op 22 november 1918, 11 dagen na de wapenstilstand, kreeg hij een longontsteking en werd hij opgenomen in de Belgische kliniek aan de Porte de Gravelines in Calais.
Op 6 december 1918 verloor soldaat eerste klasse Maitrejean zijn leven en werd begraven op de noordelijke begraafplaats van de stad Calais.
Na tussenkomst van luitenant-generaal Richard werden de stoffelijke resten opgegraven en naar de gemeentelijke begraafplaats van Jamoigne overgebracht..
De overdracht gebeurde tijdens een patriottische ceremonie begin december 1922.

Camille ROSSIGNOL : Sergeant 5de Ardeense Jagers 3de Bat 8ste Comp
Op 25 mei 1940 gesneuveld in Deinze in 2de echelon bij de slag om de splitsing van de Leie en het Schipdonkkanaal.

Edgar ROUYER : priester, aangehouden door de Duitsers in april 1944.
Eerst gevangen gezeten in doorgangskamp Vught. Als martelaar gestorven in het concentratie-kamp van Bergen-Belsen in 1945.


Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge (1, 2, 3), Marie-Christine Vinck (4, 5)

49.697339, 5.421536