TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument "Schaduwen"

Op maandag 20 juni 2022 werd op het Olympiaplein het kunstwerk "Schaduwen" onthuld ter herinnering aan de grote razzia op 20 juni 1943. Tijdens de grote razzia zijn op het Olympiaplein en 2 andere locaties 5.542 Joden opgepakt. De namen van de mensen op de foto zijn niet bekend. De schaduwen van deze mensen zijn nu in asfalt op het plein vereeuwigd.

Schaduwen is ontworpen door kunstenaar Ram Katzir, samen met scholieren Anne Kleijn, Laura Borgstein en Zara Hoeffelman van Het Amsterdams Lyceum. Initiatiefnemer is Job van Amerongen. Met de foto’s gingen de scholieren naar het Olympiaplein om uit te zoeken waar de mensen van de foto precies hebben gelopen. Het idee dat de mensen op de foto er eigenlijk niet mochten zijn, terwijl iedereen nu op diezelfde plek in vrijheid kan rondlopen, maakte veel indruk op de scholieren. Gebeurtenissen laten afdrukken na en zo ontstond het idee om de schaduwen van de mensen op de grond weer te geven als gedenkteken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Rick Hoogervorst
  • Foto's: Rick Hoogervorst