TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Luitenant-Generaal Dossin de Saint-Georges

Voor het portaal van de Abdij Ter Kameren staat het monument van generaal Dossin de Saint-Georges (1854-1936), ontworpen door de architect François Malfait en ingehuldigd in 1938.
In het midden van het monument, de buste van generaal Dossin de Saint-Georges door de beeldhouwer Eugène De Bremaecker; links het bas-reliëf ter illustratie van de Terugtocht van Antwerpen van Jules Berchmans (1883-1951) en rechts het bas-reliëf dat de Slag bij Sint-Joris van Lucien Hoffman (1891-1951) voorstelt.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was luitenant-generaal Dossin commandant van de 2de divisie van het Belgische leger bij het 6de en 7de Linieregiment.
Hij onderscheidde zich vooral tijdens de terugtocht uit Antwerpen en tijdens de Slag bij Sint-Joris.
In oktober 1914 stelde de sluiswachter Henri Geeraert aan de Generale Staf een manier voor om de IJzervlakte onder water te zetten om de opmars van het Duitse leger definitief te stoppen. Dit hield in dat de sluisdeuren bij opkomend tij werden geopend en bij vallend tij werden gesloten. Koning Albert I keurde dit plan goed. De overstromingsoperaties van de IJzervlakte werden geleid door generaal Dossin wat hem in 1932 de eer opleverde om aan zijn achternaam de naam van dit slagveld " Saint-Georges" toe te voegen.
Na de oorlog kreeg hij verschillende eretekens in België, Engeland, Nederland en Roemenië Hij verkreeg van koning Albert I op 10 januari 1934 een schenking van adel en de titel van baron. In 1936 kreeg de kazerne in Mechelen zijn naam.
In Elsene werd een straat naar hem genoemd.
Emile Dossin beëindigde zijn legercarrière met de rang van luitenant-generaal van de infanterie.

Bronnen : BE-Monumen – " Monumenten voor grote mannen "
Wikipedia

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck