TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Tuin Victor de Laveleye, Bedenker van het V(ictorie)-teken

Victor de Laveleye was doctor in de rechten aan de ULB en deed als tennisser mee aan de Olympische Zomerspelen van 1920 en 1924. Beroepshalve werd hij advocaat.
Ook schreef hij artikels over internationale politiek in de krant Le Soir.
In 1926 werd hij namens de Liberale Partij verkozen tot gemeenteraadslid van Sint-Gillis. Van oktober 1936 tot april 1937 was hij partijvoorzitter van deze partij en voerde in deze functie een hevige campagne tegen de fascistische partij Rex.
Van april tot juli 1937 werd de Laveleye minister van Justitie.
Vervolgens zetelde hij van 1939 tot aan zijn overlijden in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Na de Bevrijding was hij van september 1944 tot februari 1945 minister van Openbaar Onderwijs in de Regering-Pierlot VI en de Regering-Pierlot VII.
Hij was een van de Belgische medewerkers aan de redactie van het Handvest van de Verenigde Naties.

Na de Duitse inval van mei 1940 tijdens de Tweede Wereldoorlog trok hij met de Belgische regering naar Frankrijk. In Limoges stemde hij mee voor de voortzetting van de oorlog. Daarna vertrok hij naar Engeland.
In Londen werd hij aangesteld als directeur van de Belgische Franstalige uitzendingen op de BBC (1940-1944). In september 1940 vond de eerste uitzending plaats.
Op 14 januari 1941 riep hij alle Belgen op om de letter 'V' te gebruiken als teken van verzet. De 'V' stond voor "victoire" in het Frans en voor "vrijheid" in het Nederlands. Tijdens de BBC uitzending zei de Laveleye dat wanneer de Duitse bezetter het teken keer op keer ziet, hij zal beseffen dat hij omsingeld is door een massa van burgers, die reikhalzend uitkijken naar het eerste moment van zwakte, naar de eerste mislukking. Binnen enkele weken begonnen er V's te verschijnen op muren over heel België, Nederland en Noord-Frankrijk.

Dit was het begin van de V-campagne, die zich al snel over heel Europa verspreidde.
Het V-teken werd wereldberoemd wanneer Winston Churchill op 19 juli 1941 het teken tijdens een toespraak gebruikte.


Bron : Infobord
Wikipedia

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck