TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Edmond Thieffry

In juli 1932 is in Etterbeek een borstbeeld van Edmond Thieffry ingehuldigd.
Het is een creatie van de Henegouwse kunstenaar César Battaille (1882-1963).

Onder het beeldhouwwerk is een koperen plaat aangebracht waarop de opeenvolgende etappes zijn weergegeven die Thieffry met zijn vliegtuig aflegde vanuit Haren tot aan het vliegveld N’Dolo in Leopoldstad.

Daaronder staat de tekst, enkel in het Frans :
"In de lucht van de Yzer maakten zijn heroïsche moed, zijn ontembare vasthoudendheid de glorie van onze vleugels. Hij zegevierde in tien luchtgevechten.
Hij realiseerde in 1925 de eerste vlucht België-Congo, trouw aan de zaak die hij diende. Hij stierf in de Afrikaanse lucht "

Edmond Tieffry studeerde rechten aan de universiteit van Leuven. Na zijn doctoraat werd hij ingelijfd bij het 10de Linie Regiment van het Belgisch leger. Enkele maanden na beëindiging van zijn dienstplicht brak echter de Eerste Wereldoorlog uit en werd hij terug onder de wapens geroepen. Thieffry werd ingedeeld bij de Staf van generaal Leman, de bevelhebber over de forten rond Luik die een Duitse opmars moesten verhinderen en de stad verdedigen. Door de aanhoudende beschietingen van de Duitse artillerie werden de forten evenwel snel één na één uitgeschakeld.
Thieffry zelf werd krijgsgevangen genomen maar wist te ontsnappen en via Nederland de Belgische linies ter hoogte van Antwerpen te bereiken.
Begin 1915 mocht hij op eigen verzoek een opleiding tot piloot volgen. Na een heel brokkenparcour kon hij uiteindelijk toch zijn vliegbrevet behalen. Zijn moed en durf bij het uitvoeren van waarnemingsopdrachten leverden hem spoedig de waardering op van zijn medevliegers.
Op 15 maart 1917 schoot hij zijn eerste vijandelijk toestel neer. Vrij vlug volgde de ene overwinning na de andere, maar enige maanden later werd bij een luchtgevecht zijn toestel zwaar beschadigd en ontsnapte hij ternauwernood aan de dood. Het weerhield Thieffry niet om de strijd voort te zetten en nog datzelfde jaar behaalde hij zijn tiende overwinning. Kort daarna keerde het geluk en moest hij het onderspit delven tegen twee Duitse jachtvliegtuigen die zijn toestel boven vijandelijk gebied neerschoten. Hij werd voor zijn verwondingen in een veldlazaret behandeld en bracht de rest van de oorlog nadien als krijgsgevangene door in Duitsland.
Na de oorlog reisde hij terug naar Brussel waar hij zich eind 1918 vestigde als advocaat.

Thieffry’s voorliefde en interesse voor de luchtvaart lieten hem echter niet los.
In 1923 was hij één van de belangrijkste protagonisten die de oprichting bewerkstelligden van de Belgische luchtvaartmaatschappij ‘Sabena’.
In 1925 realiseerde hij de eerste vlucht van België naar hun Afrikaanse kolonie Congo (8000 km).
Edmond Thieffry verongelukte in april 1929 op 36-jarige leeftijd bij een vliegtuigcrash nabij de oevers van het Tanganikameer.

Bron : Historiek (online geschiedenismagazine - Rudi Schrever ).

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck