TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Crypte Sint-Pieterskerk

In 1964 schonk de Nationale Confederatie der Politieke Gevangenen en Rechthebbenden (NCPGR), een memoriaalaltaar aan de Sint-Pieterskerk van Leuven.
Het altaar werd ingewijd in het bijzijn van rector Honoré Van Waeyenbergh, die als politiek gevangene in de gevangenis van Sint-Gillis zat.
De NCPGR wilde met het altaar haar kameraden, politieke gevangenen die gedeporteerd waren naar of omgekomen waren in de concentratiekampen, herdenken.
Daarom lieten ze de namen van de concentratie- of werkkampen waar tijdens WOII Leuvenaars gevangen werden gehouden in de trede graveren.
In de jaren zeventig werd een ruimer podium gebouwd rond het altaar, waardoor het eerbetoon in de vergetelheid raakte. Er werd wel een gedenkplaatje aangebracht.
Bij de restauratie van de Sint-Pieterskerk werd het altaar vrijgemaakt en werden de namen van de concentratiekampen opnieuw zichtbaar.
Om die herinnering blijvend te houden werd een gedenkplaat gemaakt die nu een ereplaats heeft in de crypte van de kerk.


Bron : Stad Leuven voor pers.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck