TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument De Onbekende oorlogsvrouw

    Op initiatief van de Leuvense Vredesbeweging en met de steun van de stad Leuven en de universiteit werd op 11 november 2021 een standbeeld onthuld voor de onbekende oorlogsvrouw.
    Het staat op het Benedenplein, ook wel het Jeanne Devosplein, achter het station.

    De officiële naam van het kunstwerk, gebeeldhouwd door Liliane Versluys uit Leuven, is
    "De Onbekende Oorlogsvrouw
    Vrede heeft Vrouwen nodig
    Leuven, 11 november 2021".

    Het kunstwerk beeldt een piëta uit, maar niet op de klassieke wijze.
    Het is enerzijds een vrouw die treurt om een andere vrouw. Anderzijds wijst een derde vrouw naar een toekomst vol vrede.
    Het standbeeld verwijst niet naar één of andere concrete oorlog maar wel naar het ideaal van duurzame vrede. Volgens de vredesbeweging zijn ook vrouwen grote slachtoffers van oorlogen. Ze verliezen een man of kind, ze worden verkracht of mishandeld, enzovoort.
    Omwille van hun bijzondere kwetsbaarheid voor geweld zijn vrouwen de eerste belanghebbenden om te protesteren tegen oorlog en gebrek aan verdraagzaamheid.
    De geschiedenis leert dat vrouwen een eigen bijdrage leveren aan vrede en solidariteit en dat ze onmisbaar zijn in het proces van duurzame vredesopbouw. Daarom verdienen ze een standbeeld.

    Bron: VRT-nieuws (T. Van Den Hoof) en Het Nieuwsblad (H. Smitz)

    Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

    Gebruikte bron(nen)

    • Tekst: Marie-Christine Vinck
    • Foto's: Marie-Christine Vinck