TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Borstbeeld Edith Cavell

Op maandag 12 oktober 2015 werd door prinses Astrid van België en prinses Anne van Groot-Brittannië een borstbeeld van Edith Cavell onthuld in het Montjoiepark in Ukkel.

Edith Cavell werd geboren op 4 december 1865 in Engeland.
In 1886 was ze twee jaar gouvernante, tot ze een kleine erfenis kreeg en met dat geld besloot naar het vasteland te trekken, naar Oostenrijk en Beieren om uiteindelijk in 1890 gouvernante te worden bij een Brusselse familie.
Zij keerde naar Engeland terug om haar zieke vader te verzorgen en in 1898 behaalde zij het diploma van verpleegster aan het Royal London Hospital.
Edith Cavell trok in 1907 opnieuw naar Brussel, waar zij een baan aanvaardde, aangeboden door dokter Depage, om aan het hoofd te staan van de door hem net opgerichte verpleegsters-school in zijn Berkendaelinstituut in Elsene.

Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak, werd het ziekenhuis een Rode Kruishospitaal en droeg Cavell haar verpleegsters op alle gewonden te verzorgen, ongeacht hun nationaliteit.
Begin september 1914, toen ze Engelse soldaten verzorgde en ook hielp vluchten, begon ze daarnaast te werken voor de Britse geheime dienst. Ze organiseerde ontsnappingsroutes voor (een 200-tal) Belgische, Britse en Franse soldaten over de Nederlandse grens.
Daarnaast verzamelde ze militaire inlichtingen door gewonde Duitse soldaten uit te horen. Voor haar contacten met de geheime diensten reisde ze regelmatig naar Gent.
Toen in Brussel Philippe Baucq werd opgepakt met een lijst waarop Cavells naam stond, werd ze op 5 augustus 1915 door Polizeistelle B Brüssel aangehouden.
Er werd door verschillende instanties gepleit voor een lichte straf, zonder resultaat.
Op 12 oktober werd zij gefusilleerd op de Nationale Schietbaan in Schaarbeek
Haar dood veroorzaakte in 1915 internationale verontwaardiging, mede dankzij de Britse propaganda die haar afbeeldde als een onschuldige, reddende engel à la Florence Nightingale
In mei 1919 werd haar stoffelijk overschot opgegraven. Er werd een plechtigheid georganiseerd waarop ook koning Albert I van België aanwezig was, en daarna werd haar stoffelijk overschot gerepatrieerd naar Westminster Abbey voor een plechtigheid. Hierna werd het overgebracht naar de kathedraal van Norwich, waar Cavell nu begraven ligt in het oostelijk gedeelte.

Bron : Wikipedia

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck