TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Große Hamburger Straße 29

Deze kleine koperen gedenkplaten (Stolpersteine ​​of struikelstenen) herdenken:

* Alice Rosenberg, geboren 1911, gedeporteerd 1942, vermoord in Auschwitz.
* Gertrud Rosenberg geboren Brenner, geboren 1879, gedeporteerd 1942, vermoord in Auschwitz.
* Eli Schneller, geboren 1885, gedeporteerd 1943, vermoord in Auschwitz.
* Rosa Schneller née Klein, geboren 1888, gedeporteerd 1943, vermoord in Auschwitz.
* Leo Aronsbach, geboren 1872, gedeporteerd 1943, vermoord in Auschwitz.
* Flora Aronsbach née Flieg, geboren 1869, gedeporteerd 1943, vermoord in Auschwitz.
* Emanuel Fink, geboren 1871, gedeporteerd 1942, vermoord in Riga.
* Regina Fink née Schloss, geboren 1892, gedeporteerd 1942, vermoord in Riga.

Rosenberg familie . Alice Rosenberg was het oudste kind van Gertrud en Arthur Rosenberg. Ze had twee jongere broers, Ludwig Lutz (1913) en Heinz (1917). Het gezin verhuisde naar een vierkamerappartement aan de Großen Hamburger Straße 29. Alice werkte als secretaresse / stenograaf; Gertrude was huisvrouw en Arthur was koopman. Nadat Arthur Rosenberg in 1937 stierf, werd de financiële situatie van het gezin steeds moeilijker, en het jaar daarop verhuisden ze naar een tweekamerappartement. Eerst emigreerde Heinz en daarna Lutz naar Palestina. Gertrud en Alice deelden de ene kamer en verhuurden de andere. Alice en haar moeder Gertrud werden op 9 december 1942 samen naar Auschwitz gedeporteerd. De data van hun overlijden zijn onbekend.

Schneller-familie . Eli Schneller, een ondernemer, trouwde met Rosa Klein, een accountant. Ze kregen twee kinderen, Max en Charlotte, die ze in 1939 via Kindertransport naar Groot-Brittannië stuurden. Rosa was vóór haar deportatie druk in het huishouden van Dr. Lippmann Dossmar. Eli en zijn niet-joodse partner runden samen een bedrijf totdat de "arisering" -regels van de nazi's hem dwongen zijn deel aan zijn partner te geven. Eli bood zich aan voor de Reichsvereniging van Joden in Duitsland. Toen werden op 9 maart 1943 Rosa, Eli en andere leden van de vereniging gearresteerd. Zowel Eli als Rosa Schneller werden 3 dagen later op het 36e Osttransport naar Auschwitz gedeporteerd en werden waarschijnlijk kort na aankomst vermoord.

Er is geen informatie gevonden over het leven van Leo en Flora Aronsbach anders dan dat hij meesterboekbinder was. Ze werden samen gedeporteerd op I / 90, de 90e van 123 transporten van Berlijn naar Theresienstadt: zij en ongeveer 1.300 joodse gedeporteerden werden in de ochtend van 17 maart 1943 met een vrachtwagen naar het treinstation gebracht en ze moesten wachten tot ze allemaal geregistreerd waren. en telde voordat de trein die avond vertrok. Het kwam de volgende ochtend aan. De gedeporteerden, de meesten uit Berlijn, varieerden in leeftijd van 1 maand tot 92 jaar. Van slechts 170 van hen is bekend dat ze het hebben overleefd. Flora leefde nog 2 maanden; haar lichaam werd op 17 mei 1943 in Theresienstadt gecremeerd. Leo overleefde nog een jaar in Theresienstadt voordat hij op 16 mei 1944 met transport Ea met 2.500 gedeporteerden verder werd gedeporteerd naar Auschwitz. Ongewoon werden ze allemaal geschoren, getatoeëerd en in een 'familiekamp' in Birkenau geplaatst. Sommigen werden vervolgens gedwongen elders te werken. Dit "familiekamp" was bedoeld om de angst van personen die zich nog in Theresienstadt bevinden te verzachten en om het Rode Kruis en andere internationale delegaties te sussen. Uiteindelijk werden echter alle overgebleven "bewoners" van het Familiekamp op 10 juli 1944 vermoord. Slechts 40 van transport Ea hebben het overleefd. De overlijdensdatum van Leo Aronsbach is niet bekend.

Fink-familie . Er is weinig informatie gevonden over de levens van Emanuel en Regina Fink. Hij was een textielagent (textilvergreter) [/ i]; ze waren getrouwd, maar informatie over eventuele kinderen werd niet gezien. Hun laatste dagen zijn helaas gedocumenteerd. Ze werden samen gedeporteerd en vertrokken op 15 augustus 1942 uit Berlijn met transport 18, trein Da 401. Meer dan 1.000 personen werden samengepakt in derde klas personenauto's voor de reis naar een voor hen onbekende bestemming. Kort na hun aankomst in Riga op de 18e werden ze allemaal meegenomen en doodgeschoten in de bossen van Rumbula of Bikernieki. Er zijn meldingen van slechts één overlevende. De data van de moorden op Emanuel Fink en Regina Fink worden door het Duitse Federale Archief gegeven als 18 augustus 1942.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaal-Socialisme (nazisme). Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor de laatste vrijwillige residentie van (meestal Joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)