TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Invalidenfriedhof

Het Invalidenfriedhof is één van de oudste begraafplaatsen van Berlijn.

De Pruisische Generaal Gerhard Johann David Waitz von Scharnhorst (12 november 1755 – 28 juni 1813), bekend van zijn militaire theoriën, zijn hervormingen van het Pruisische Leger en zijn leiderschap tijdens de Napoleontische Oorlogen. Hij overleed aan verwondingen opgelopen in de Slag bij Lützen, op 2 mei 1813, en is hier begraven.

Tijdens en na de Eerste Wereldoorlog is deze begraafplaats gebruikt als laatste rustplaats voor Duitse officieren die tijdens deze oorlog zijn gesneuveld. Ook liggen hier veel WO1 veteranen.

Tijdens de Nazi-tijd werd de begraafplaats gebruikt als laatste rustplaats voor een aantal bekende Duitsers: veldmaarschalk Walter von Reichenau, luchtmachtcommandant Werner von Fritsch, aas Werner Mölders, luftwaffecommandant Ernst Udet, minister van bewapening Fritz Todt, Rainhard Heydrich en generaal Rudolf Schmundt die omkwam bij de bomaanslag op Hitler, op 20 juli 1944.

Na de Tweede Wereldoorlog moesten nazi-monumenten van de begraafplaats verwijderd worden. De doden werden echter niet verplaatst. In 1960 werd een deel van de begraafplaats gesloopt voor de bouw van de Berlijnse Muur, en de begraafplaats verpauperde verder.

Na de Duitse éénwording in 1990 werd de begraafplaats een monument en werd deze gerestaureerd. Er is nu ook een monument voor de mensen die omkwamen toen ze op deze plaats over de Muur wilden vluchten.

Op de Invalidenfriedhof dragen veel grafmonumenten nog sporen van de strijd om Berlijn in 1945.

Op de Invalidenfriedhof is een massagraf met de stoffelijke overschotten van 34 Duitse soldaten en burgers die in 1945 zijn omgekomen. Ook zijn hier personen bijgezet die betrokken waren bij de mislukte aanslag op Hitler van 20 juli 1944.

Bij dit graf zijn een tweetal plaquettes ter gedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog.

De eerste plaquette draagt de volgende tekst:
"Voor de slachtoffers van de luchtaanvallen op Berlijn van 1940 tot 1945 en voor de burgers en soldaten die hier in massagraven zijn begraven aan het einde van de oorlog in 1945".

De tweede plaquette herdenkt de hier begraven betrokkenen in de mislukte staatsgreep van 20 juli 1944.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Willem Visser (1, 2, 3), Kaj Metz (4, 5)

Gerelateerde boeken