TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Restant Startbaan Fliegerhorst Venlo

Tijdens de aanleg van de start en landingsbanen werd er door de Bauleitung en aannemers beton gebruikt wat afkomstig was van de Limburgs Fa. ENCI uit Maastricht (foto van bouwproces).
De Start en landingsbanen werden in segmenten aangelegd. De complete banen werden afgesmeerd met een laag teer (zie detailfoto) en vervolgens ter camouflage in verschillende tinten groen geverfd. Dit laatste zodat vanuit de lucht het leek of dat er verschillende percelen landbouwgrond lagen.
De camouflage ging zelfs zo ver dat bestaande zandpaden middels een lichtere kleur verf over de startbanen werden 'doorgtrokken' (zie luchtfoto).

Halverwege begon de gemeente Venlo met een grote schoonmaakactie om de hoeveelheid ongesprongen explosieven op te ruimen. Helaas gingen hierbij de start en landingsbanen verloren en werden de betonnen platen bijna allemaal vermalen. Dat neemt overigens niet weg dat de contouren van de start en landingsbanen heden ten dage nog steeds waarneembaar zijn.

Een tweetal dekplaten zijn tegenwoordig nog alles wat rest van de in totaal 4100 meter startbaan die Fliegerhorst Venlo rijk was.
Als een soort van modern hunebed herinneren deze platen aan de oorlogsjaren. Deze restanten wordt door veel mensen ook wel de betonnen picknick of ping-pongtafel genoemd.
.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Axel Repping
  • Foto's: Axel Repping (1, 2, 3), NIMH (4), Gemeentearchief Venlo (5)