TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herdenkingspaneel Douglas C-47 Dakota 42-23638

Aan de ZO-zijde van de D146 in Rouville staat een herdenkingspaneel voor de bevrijders van de stad.

Tekst:
"1944 Gedenkteken
Dinsdag 6 juni 1944

Na te zijn opgestegen vanaf het vliegveld van Barkston, koerste de Douglas C-47, bestuurd door Lt Hitztaler, zuidwaarts richting het schiereiland Cotentin. Hun missie was om een ​​stuk parachutisten van F Company, 507th PIR/2nd PIB van de 82nd Airborne boven de sector van Amfreville te droppen.

Toen ze de kust naderden, kreeg de groep te maken met bewolkt weer. Luitenant Hitztaler besluit eroverheen te gaan en naar de dropzone te gaan.

Luitenant Middlebrook, die in de buurt vliegt, is de laatste die het vliegtuig heeft gezien. Kort daarna kwam het vliegtuig van Lt Hitztaler onder luchtafweer. Zijn besturing schoot, hij beveelt de bemanning om te springen voordat het te laat is.

22 parachutes openen zich boven het Normandische platteland en blazen de mannen willekeurig rond. De weinige gelukkigen werden verborgen door de lokale bevolking en konden zich weer bij de geallieerde linies voegen.

De verkoolde resten van twee of drie lichamen werden gevonden in het uitgebrande vliegtuig. Een man werd niet geďdentificeerd. Tot op de dag van vandaag staat radio-operator Montgomery Orlo nog steeds vermeld als MIA. Sommige van zijn stoffelijke resten zijn ongetwijfeld begraven met onder X op de begraafplaats van Colleville.

Al dit onderzoek is mogelijk gemaakt dankzij de ooggetuigen die in het gebied woonden. Zij zijn de onschatbare bewakers van het geheugen."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Rudi Triki

49.50504, -1.56985