TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

SF-39 Schijnvliegveld bij Schandelo

In de oorlog had iedere grote fliegerhorst in Nederland een eigen schijnvliegveld. In Venlo was dit in Schandelo. De codenaam was SF39 Bei Schandelo. Daar was een nep landingsbaan, met verlichting in de vorm van pit lampen. Deze stonden op houten planken. Aan de onderzijde aardekleur en bovenop wit. Als op FHV de lichten uit gingen, werden de pitlampen hier aangestoken en dan werd de witte kant naar boven gedraaid.
Er waren smalspoor rails aangelegd waarop houten nepvliegtuigen heen en weer werden bewogen door middel van poelies en touwen.
De Luftschutzdienst Luftgau Holland bemande dit nep vliegveld. Meestal tussen de 4-8 personen. Aan de noordelijke kant van het veld stond een Wehrmacht huisje, maar dat is gesloopt na de oorlog.
De nep gebouwen, het zoeklicht en de FLAK Vierling zijn er niet meer, maar die stonden hier wel, volgens bronnen. Het veld dat nu parallel loopt aan villa Sonnevanck, liep toen diagonaal. Op het erf zijn nog veel sporen te vinden van toen. Nu is de villa in delen bovenop de oude funderingen gebouwd.
De huidige bewoners zijn volledig op de hoogte van de geschiedenis, maar zijn ook gesteld op hun privacy. Dus niet zo maar het erf op lopen.

Aan de andere zijde staat een manschappen bunker, waarin geschuild kon worden ten tijden van beschietingen of bombardementen. Er zitten 'schietgaten' in maar er is twijfel over of hier ooit geschut of ander wapentuig in gestaan heeft. De huidige eigenaar gebruikt de bunker als paardenstal.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: TracesofWar