TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Goumier Farm Bunker

Deze oorspronkelijke Duitse Bunker werd gebouwd door gebruik te maken van een bestaand gebouw van een boerderij. In delen van de bunker is nog steeds baksteen zichtbaar, maar de buitenkant is van beton gemaakt.

Tijdens de oorlog hebben de Duitsers hier ook een klein kerkhof aangelegd voor hun gesneuvelden.

De naam van de bunker is afkomstig van de Engelse stafkaarten en verwijst naar de tijd van voor de Tweede Slag van Ieper toen hier Goums gelegerd waren en waarop de boerderij Goum Farm werd genoemd.

Deze bunker was onderdeel van de tweede Duitse linie na de tweede slag om Ieper tot en met de eerste dag van de derde slag om Ieper (31 juli 1917).

De bunker had schietgaten in de richting van de Engelse linies (noordwestelijk en zuidwestelijke richting) en nadat de Engelse de bunker veroverde hebben met grote verliezen, bouwt de Engelse genie de bunker ‘om’. Er wordt een beschermingsmuur gebouwd aan de noordoostelijk zijde en er worden kijkgaten gemaakt richting de nieuwe Duitse linies.

Op de bunker is een herdenkingsplaat aangebracht van de 38th (Welsh) Division die de bunker eigenlijk niet heeft veroverd. Tekst op de gedenkplaat:

In Memory of
Comrades of
38th (Welsh)
Division
1914-1918

Interessante detail is dat de 38th (Welsh) Division volgens de informatie eigenlijk 600 meter noord westelijke lag en een aanvalslinie had die links lag van front paal 22 (https://www.tracesofwar.com/sights/126796/Demarcation-Pole-22-Ypres.htm) over een breedte van 500 meter in noordwestelijke richting. Het 6th Blackwatch bataljon waren degene die deze bunker hebben ingenomen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Gio Theunissen
  • Foto's: Gio Theunissen