TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Boerderij hangaar "Halle Cülsen" Fliegerhorst Venlo

Halle Cülsen, vernoemd naar de huidig grondeigenaar.

Een hangaar vermomd dan wel gecamoufleerd als boerderij. Dit type hangaars lagen met name aan de buitrand van het vliegveld. Het doel van dit soort bouw was om ook vanaf de grond de indruk te wekken dat het een normale boerderij was.

Was deze boerderijhangaar dan ook zo uitzonderlijk in zijn soort?? Nee, zeker niet. Er lagen meerdere van dit soort hangaars verspreid over het Nord en Südlager. Aan de meest zuidelijk rand van het Südlager (Heerstraße 58, 41334 Nettetal, Duitsland) staat ook nog een identieke hangaar. Tegenwoordig denken de meeste mensen nog steeds dat het een boerderij ruïne is. Een boerderij met een grote aangebouwde stal. In werkelijkheid was het een verwarmde hangaar. Een hangaar waarvan de boeken zeggen dat het een 'Wartungshalle' (onderhoudshal) voor de Me-163 was. Na de bevrijding is deze hal nog door de Amerikanen in gebruik geweest als 'stalling' voor P-51 F6 Mustang fotoverkenners.

In de buitenmuren van de hal zelf zaten dichtgemetselde ramen waarop vroeger daadwerkelijk een raam geschilderd was. Helaas is deze camouflagemaatregel tegenwoordig nauwelijks nog te zien. De hal zelf was ongeveer 30 meter breed en 20 meter diep. Groot genoeg voor een middelgroot vliegtuig (de Bf-110 zou hier prima passen).

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Axel Repping
  • Foto's: Axel Repping (1, 2, 3, 4), 33 PRS (Photographic Reconnaissance Squadron) Axel Repping (5)