TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Restanten Rundbogenhalle Nordlager II Fliegerhorst Venlo

Fliegerhorst Venlo herbergde vier verschillende soorten booghangaars welke onderverdeeld waren twee verschillende afmetingen. Het grootste verschil tussen drie types zat in de fundering en dakconstructie. Het vierde type was een T -vormige booghangaar.

De booghangaars op het Nordlager II waren anders gebouwd dan de varianten welke we op het Südlager terugvinden. Op dit deel van het vliegveld onderkennen we drie types booghangaar. Uit luchtfoto's blijkt dat er in totaal 24 stuks van dit type op het Nordlager II zijn gebouwd. Tegenwoordig zijn er nog van 17 stuks restanten terug te vinden.

Wat deze hangaar bijzonder maakt is dat een deel in openbaar terrein ligt en het andere deel op een voormalig Bundeswehr depot.
Dit hangaartype kenmerkt zich door aan de linker en rechterzijde 13tal opvallende steunblokken voor de dakconstructie. Deze steken tegenwoordig nog als een soort van pyramidevormige tanden uit de grond. Een duidelijk andere basisconstructie als op het Südlager dus.
Aan deze blokken waren middels stalen beugels de houten of stalen dakspanten bevestigt.

De achterzijde was ook bij deze rondbooghangaar gesloten. Dit blijkt uit de dubbele rij steunblokken voor de achterwandconstructie. Deze blokken zien er een beetje uit als grote kiezen die nog uit de grond steken. De achterste serie van deze blokken diende als fundering voor de stabiliteitsbalken welke zich aan de achterzijde bevonden. Tijdens de bouw hebben de Duitsers er voor gekozen om de betonnen vloer aan de linker en rechterzijde niet tot aan de fundamentsblokken te laten doorlopen. Dit vanwege de loze ruimte welke ontstond door het aflopende ronde dak was hier geen nut voor.
Aan de voorzijde zaten schuifdeuren, zo getuigen de fundering voor de geleiderails.
Dus ook deze hangaar waren niet 'durchrollbar'.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Axel Repping
  • Foto's: Axel Repping