Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Bunker 53 Grensstelling Bocholt-Herentals Kanaal

Bunker 53 Grensstelling Bocholt-Herentals Kanaal

Gebouwd in 1935 door aannemer Lecharlier Octave te Luik
Deze flankerende oeverbunker is geschikt voor twee Maxim mitrailleurs op een Chardome-affuit. Deze mitrailleurs waren aan weerszijde in het verlengde van het kanaal gericht, men kon niet direct naar de overzijde schieten. De muren zijn 1 meter dik aan de kanaalzijde, de zijkanten met schietopeningen zijn 90 cm en de achterzijde is 80 cm dik. De bunker zit verzonken in de oeverzijde en is daarom toegankelijk via een trap naar beneden. Naast deze trap aan de achterzijde was ook de nooduitgang. De bunkers waren voorzien van geschilderde camouflage in de kleuren bruin, groen en grijs. Van dit type zijn er 29 stuks opgenomen in de line.
Deze bunker viel onder de inzet van de Cie. Grenswielrijders Lanaken. (bunkers 48 t/m 55, BN11 t/m BN2)

De bunker is een onderdeel van de vooruitgeschoven stelling die tijdens het interbellum is aangelegd langs de Limburgse kanalen. Deze Grensstelling bestaat uit de Zuid-Willemsvaart, het kanaalgedeelte Bocholt-Herentals en het verbindingskanaal Briegden-Neerharen. Hiermee begint deze bij Mol waarna het richting het oosten gaat langs Lommel, Neerpelt via Bocholt, Bree, Neeroeteren, Maasmechelen tot aan Lanaken ten westen van Maastricht. Totaal waren er ter verdediging een 72-tal bunkers; waarvan 44 flankerende oeverbunkers, 11 kanonbunkers, 7 zware bunkers en 10 mitrailleurbunkers.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Geert-Jan van Glabbeek
  • Foto's: Joost Verheijden