TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

De Brug van Vroenhoven

Geschiedenis
Het museum is in 2015 ontstaan onder de brug van Vroenhoven. Deze brug werd beschermd door een bunker. Bij het herbouwen van de brug is eronder ruimte gemaakt voor een brasserie en een museum. Het museum is een samenwerking tussen Fort Eben-Emael en nv De Scheepvaart, die in BelgiŽ de kanalen beheert.

Bijzonderheden
Dit museum vertelt het verhaal over het begin van de Tweede Wereldoorlog in BelgiŽ. Het richt zich voornamelijk op de Duitse aanval in 1940 op deze specifieke brug en op het gebied eromheen, waaronder ook Fort Eben-Emael. Daarnaast behandelt het museum ook de periode tijdens de Duitse bezetting en de bevrijding.

Naast het gedeelte over de Tweede Wereldoorlog is er ook een gedeelte over de binnenvaart. Hier kom je meer te weten over de kanalen, bruggen, sluizen en de binnenvaart. Dit gedeelte is vooral ideaal voor kinderen zodat je zelf eventueel wat langer in het Tweede Wereldoorlog deel kunt blijven.

Waarom bezoeken?
Het museum is modern ingericht met vooral veel touchscreens en videobeelden. De touchscreens zijn zo ingericht dat je kunt kiezen uit het globale verhaal of kunt doorklikken naar detailinformatie. Op een groot scherm worden sfeerbeelden geprojecteerd over de Duitse aanval en bezetting.

Het binnenste gedeelte van het museum is qua vorm gelijk aan de bunker die erboven staat. Zo krijg je een idee van het formaat van de bunker. In een vitrine staat een ronddraaiende maquette opgesteld, waarbij exact wordt uitgelegd hoe de bunker operationeel in elkaar zat.

Voor drie onderdelen van het museum moet je onder een lage onderdoorgang door. Dit betreft een virtueel kijkje in de bunker, in een loopgraaf en in het herdenkingsgedeelte. Voor mindervaliden kan dit wat lastig te bereiken zijn.

Locatie
Het museum ligt bij Maastricht net over de grens in BelgiŽ. Vlakbij is het al eerder genoemde Fort Eben-Emael zeker een bezoek waard. Even ten noorden van Maastricht zit het eveneens nieuwe Eyewitness Museum dat in 2013 werd geopend. Zowel Beek als Vroenhoven zijn nieuwe musea die aan de hand van goede verhaallijnen en mooie museumstukken de geschiedenis willen overdragen. De Amerikaanse Begraafplaats in Margraten ligt op ongeveer 20 minuten rijden.

Uiteraard zijn er in de regio een hoop andere zaken te bezoeken die niets met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan GaiaZOO in Kerkrade, Snowworld in Landgraaf en Kinderstad in Heerlen. In Maastricht zelf kun je de Grotten van Maastricht bezoeken of een bezoek brengen aan het vlakbij gelegen Fort Sint Pieter op de Sint Pietersberg.

In het museum is ook een grote brasserie aanwezig waar je een schitterend uitzicht hebt op het Albertkanaal.

De toekomst
Het museum is in 2015 nieuw neergezet, op het moment van schrijven is het net geopend. In de toekomst zullen er meer samenwerkingen komen met Fort Eben-Emael, waaronder combinatietickets. In de meidagen zullen er in samenwerking met de gemeente Riemst herdenkingen plaatsvinden.

Fotograferen is er niet toegestaan.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jeroen Koppes, STIWOT (25-02-2015)
  • Foto's: Arjan Vrieze (1), Jeroen Koppes (2, 3, 4, 5)

Gerelateerde boeken

50.830416, 5.641863