TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Algeria Hôtel Vichy

Vanaf 1940 voerde de Franse regering een antisemitisch beleid om de joodse invloeden in de Franse samenleving te verminderen. Deze omvatten het intrekken van naturalisaties, de afschaffing van het Marchandeau-decreet, het eerste joodse statuut en de afschaffing van het Crémieu-decreet.

In maart 1941 richtte de Vichy-regering op verzoek van de Duitsers het Commissariaat-Generaal voor Joodse Zaken op. Het Algeria Hôtel werd toegewezen als hoofdkwartier. Op 2 juni 1941 bekrachtigde het Commissariaat zijn tweede Joods Statuut, waarbij de definitie van "Jood" verder werd gespecificeerd, de lijst met beroepen die Joden niet mochten uitoefenen werd verlengd en een volkstelling werd gelast van Joden die in de onbezette zone woonden. De individuele dossiers die door de volkstellingen van het Commissariaat waren gecreëerd, maakten de razzia's van Joden in 1942 mogelijk en vergemakkelijkten hun deportatie naar de vernietigingskampen van de nazi's. Economische Arisering was een ander aspect van de activiteiten van het Commissariaat.

Xavier Vallat was hoofd van het commissariaat tot mei 1942. Monsieur Maingonat, eigenaar van het Algerije Hôtel en op zeer vriendschappelijke voet met Vallat, herinnerde zich hem als een "uiterst aardige man", altijd klaar om te helpen: "Als we iets nodig hadden, we gingen naar hem toe. (…) Hij aarzelde geen seconde, wat we ook vroegen."

Het verhaal van Maingonat mag niet worden opgevat als een weergave van de houding van andere hoteliers ten opzichte van leden van de regering die in hun pand wonen. Maar het toont wel aan in welke mate de dagelijkse interactie tussen de bevolking en de regering en de vriendelijkheid van bepaalde ministers jegens de mensen van Vichy hielpen om het imago van de regering voor een deel van de lokale bevolking te vermenselijken.

Van mei 1942 tot februari 1944 werd het commissariaat geleid door Louis Darquier de Pellepoix. In februari 1944 nam Charles Mercier du Paty de Clam het roer over. Hij werd in mei opgevolgd door Joseph Antignac.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

46.123267, 3.42488