TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Vichy-synagoge

In het voorjaar van 1940, terwijl de Duitse troepen door West-Europa oprukten, en meer specifiek naar Frankrijk, vluchtten enkele honderdduizenden mannen, vrouwen en kinderen, waaronder talrijke joden, naar het zuiden. Sommigen van hen stopten in Vichy, waar de voorlopige oprichting van de Joodse Consistorie van de Bas-Rhin ertoe bijdroeg dat de stad een aantrekkelijke bestemming werd voor Joodse vluchtelingen uit Noordoost-Frankrijk. Meer dan 220 gezinnen sloten zich aan bij de Vichy-synagoge.

De constitutionele omwenteling veroorzaakt door de wet van 10 juli 1940 baarde de joden niet veel zorgen. Integendeel, velen waren blij maarschalk Pétain als regeringsleider te zien. Maar in Vichy raakten ze al snel wreed gedesillusioneerd. Van augustus tot oktober 1940 werden meer dan 3.000 buitenlandse joden uit de stad verdreven. Een paar maanden later werden ook Franse joden opgejaagd en verdreven. Volgens Xavier Vallat, de commissaris voor Joodse Zaken van het regime, was hun "enkele aanwezigheid" in de nieuwe Franse hoofdstad "op zich al vervelend".

Politie-invallen in hotels, appartementen en kamers kwamen steeds vaker voor. Het aantal joden in Vichy daalde met 70% van 1941 tot 1943. Van de ene op de andere dag verloren deze joden hun huis, werk en ondersteunend netwerk van familie en vrienden. Geïsoleerd en kwetsbaar, werden ze een gemakkelijke prooi voor de Franse Milice en de Gestapo.

De reactie van de bevolking op de antisemitische maatregelen van de regering was in heel Frankrijk anders. Aan het begin van de oorlog werden in Vichy verschillende antisemitische incidenten gemeld. Maar toen de wurggreep van het regime op de Joden verstevigde, ontwikkelde zich lokaal een golf van solidariteit. Verschillende Joodse vluchtelingen in Vichy werden gered met hulp van de lokale bevolking.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

46.121723, 3.423691