TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Grebbelinie - Voorwerk Asschatterkeerkade

In 1745 werd de Asschatterkeerkade aangelegd. Uitgebreide verkenningen en waterpassingen gingen eraan vooraf. De beste plaats bleek een dekzandrug bij het buurtschap Asschat. Hierdoor kon deze min of meer natuurlijke waterscheiding worden ingepast in het inundatiesysteem. De kade kreeg een kruinbreedte van ca. 3 meter en lag op 4,90 m + AP. Daarmee lag de kade ongeveer 1,5 meter hoger dan het omliggende land, dat ten zuiden van de kade tijdens een inundatie ongeveer onder 50 cm water stond.

De Grebbelinie werd in 1940 gevormd door stellingen in de frontlijn en de stoplijn. De laatste was bedoeld om een eventueel doorgedrongen vijand tegen te houden en weer terug te werpen tot voorbij de frontlijn. Op verschillende kwetsbare plaatsen waren tevens voorposten ingericht. In veel gevallen waren dit waarschuwende voorposten. De bezetting mocht zich, nadat de vijand in het voorterrein gemeld was, vertragend terugtrekken op de frontlijn. Bij Asschat lag dit anders.

De militairen in het voorwerk kregen te horen dat men zich hardnekkig moest verdedigen en de gehele kade was ingericht om weerstand te bieden. Nergens anders in de Grebbelinie waren dan ook kazematten gebouwd op een keerkade, afgezien van één exemplaar op de Roffelaarskade. Met deze kazematten kon de Asschatterweg worden afgesloten en flankerend vuur worden afgegeven op het terrein ten zuiden van de kade. Mijnenvelden sloten het noordelijk deel af, terwijl een aantal kazematten tevens een schootsveld naar het noorden hadden.

Doorgedrongen tegenstanders konden halverwege worden gestuit door een lichte mitrailleur in een vergroot stekelvarken(S7 kazemat). Tanks zouden worden geweerd met een antitankversperring, gesteund door de inundaties aan weerszijden. De kade zelf bood de ruimte voor een verbindingsloopgraaf, met schuilnissen en posities voor geweerschutters.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Grebbelinie.nl
  • Foto's: Peter Schipper (1, 4, 5), Arjo Eijgelsheim (2, 3)

Gerelateerde boeken

52.136314, 5.44811