Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Rozentuin Kamp Amersfoort

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gevangenen in Kamp Amersfoort door de kampbewakers op het binnenterrein gezet. Hier was een smal stuk grond met aan alle kanten prikkeldraad dat berucht werd als strafplaats. De gevangenen moesten daar in weer en wind, uren, soms zelfs dagen, blijven staan. De naam Rozentuin was een spotnaam: de gevangenen stelden zich de punten van het prikkeldraad voor als rozen, een teken van hoop.

Op het buitenterrein van het Nationaal Monument Kamp Amersfoort is deze Rozentuin nagemaakt. Hier ligt ook een hardstenen zerk met daarin uitgehouwen een geknakte roos met prikkeldraad eromheen. Deze beeltenis is gebaseerd op een tekening van oud-gevangene Jacques Kopinsky. De roos fungeert als het logo van Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort.

Als Joodse jongen van 18 jaar kwam Kopinsky tijdens de Tweede Wereldoorlog terecht in Kamp Amersfoort. Hij overleefde de oorlog maar was net als vele andere gevangenen door zijn verblijf in kamp Amersfoort psychisch geknakt. Na de bevrijding tekende hij de roos en legde hij zijn ervaringen in Kamp Amersfoort tevens vast in andere kunstwerken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Kevin Prenger

52.132135, 5.365003

Biografie over omstreden kamparts: ‘Deze zwarte bladzijde hoort bij de geschiedenis van onze stad’

15jan

Biografie over omstreden kamparts: ‘Deze zwarte bladzijde hoort bij de geschiedenis van onze stad’

Gepensioneerd huisarts Adriaan van Es en journalist Arjeh Kalmann doken de afgelopen vier jaar in het verleden van Nico van Nieuwenhuysen.

Lees meer

Goed en fout – en alles er tussenin – in vernieuwd Nationaal Monument Kamp Amersfoort

17jun

Goed en fout – en alles er tussenin – in vernieuwd Nationaal Monument Kamp Amersfoort

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was kamp Amersfoort een van de locaties waar de bezetter zich van zijn slechtste kant liet zien. Van augustus 1941 tot april 1945 werden hier door de nazi’s circa 47.000 mensen gevangen gehouden. Duitse bewakers, bijgestaan door niet minder fanatieke Nederlandse collaborateurs, stelden hun gevangenen bloot aan een regime dat zich kenmerkte door zware arbeid, uitputting, honger en mishandeling. 650 gevangenen overleefden hun verblijf in het kamp niet, 383 van hen werden in de directe omgeving geëxecuteerd. In het in 2021 na een grondige verbouwing heropende Nationaal Monument Kamp Amersfoort wordt deze duistere geschiedenis levend gehouden.

Lees meer