TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Open T-hangarette Südlager Fliegerhorst Venlo

Een vreemde eend in de bijt vwb de hangaars van Fliegerhorst Venlo.
De zogenaamde open T-hangarette. Een hangaar die qua footprint en oppervlakte nagenoeg hetzelfde is als de T-hangaars die een stuk zuidelijker liggen.
Echter in plaats van muren staan hier alleen de zuilen die de dakconstructie zou moeten dragen. De drie bijhorende achterwanden ontbreken in zijn geheel. Bij de meest zuidelijke T-hangarette van Venlo is het precies anders om. Daar staan nml alleen de achterwanden en ontbreken de zuilen. Het vermoeden is dat dit type hangaar een voortvloeisel is van materiaal besparende maatregelen. In plaats van volledig muren koos men voor zuilen als ondersteuning van het dak. Wat er zich tussen de zuilen zou moeten bevinden is onbekend. Het feit dat er bij vergelijkbare T-hangarettes in het Nord als ook het Südlager wel een Splittermauer aan de achterzijde bevindt maakt dit type bouw nog merkwaardiger. Waarom wel een Splittermauer aanleggen als de zijkant toch open zijn?

De diverse restanten op van dit type hangaar op Venlo laat deze ook in diverse bouwstadia zien. Op deze ene locatie ligt alleen de fundering, op de ander alleen de zuilen en op weer een ander alleen de achterwanden. De meest complete versie van dit type hangaar ligt op het Nordlager.
Luchtfoto's laten ook zien dat de Duitsers pas in januari 1944 met de uitbreiding en de aanleg van dit type hangaar zijn begonnen. Ook de aanwezigheid van steigergaten bij alle hangaars van dit type verraden dat de bouw nog niet af was.
Hoe dan ook, op deze locatie staan alleen een achttal zuilen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Axel Repping
  • Foto's: Axel Repping