TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Open T-hangarette Nordlager II Fliegerhorst Venlo

Een vreemde eend in de bijt vwb de hangaars van Fliegerhorst Venlo.
De zogenaamde open T-hangarette. Een hangaar die qua footprint en oppervlakte nagenoeg hetzelfde is als de T-hangaars die in het Südlager liggen.
Echter in plaats van zijmuren staan hier zuilen die de dakconstructie zouden dragen. De drie bijhorende achterwanden zouden voor stabiliteit en stevigheid moeten zorgen.
Het vermoeden is dat deze typen hangaars een voortvloeisel zijn van materiaal besparende maatregelen. In plaats van volledig gemetselde muren koos men voor zuilen als ondersteuning van het dak. Wat er zich tussen de zuilen zou moeten bevinden is onbekend. Het feit dat er bij vergelijkbare T-hangarettes in het Nord als ook het Südlager wel een Splittermauer aan de achterzijde bevindt maakt dit type bouw nog merkwaardiger. Waarom wel een Splittermauer aanleggen als de zijwanden toch open zijn?

De diverse restanten van dit type hangaar op Fliegerhorst Venlo laat deze ook in diverse bouwstadia zien.
Op deze locatie ligt de meest incomplete versie van dit type hangaar. Alleen de fundamentsblokken zijn zichtbaar en laten duidelijk de T vorm zien. Een kleine 470 meter zuidelijk van deze locatie, ligt de meest complete versie van dit type.
De twee vergelijkbare hangaars die op het Südlager liggen, laten ook diverse bouwstadiazien. Bij de een staan alleen de zuilen en dij de ander alleen de achterwanden.
Luchtfoto's laten ook zien dat de Duitsers pas in januari 1944 met de uitbreiding en de aanleg van dit type hangaar zijn begonnen. De aanwezigheid van steigergaten bij alle hangaars van dit type verraden dat de bouw nog niet af was.
De zwart/wit luchtfoto van 15-oct 1944 (de Duitsers waren reeds weggetrokken) laat in rood omcirkeld de locatie van deze hangaar op het bijna meest noordelijke punt van het Nordlager II zien.
Tegenwoordig is deze locatie door zware begroeiing moeilijk begaanbaar en lastig te bereiken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Axel Repping
  • Foto's: Axel Repping