TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Open T-hangarette Nordlager II Fliegerhorst Venlo

De zogenaamde open T-hangarette. Een hangaar die qua footprint en oppervlakte nagenoeg hetzelfde is als de T-hangaars die in het Südlager liggen.
Echter in plaats van zijmuren staan hier zuilen die de dakconstructie zouden moeten dragen. De drie bijhorende achterwanden zouden voor stabiliteit en stevigheid moeten zorgen. Bij de meest zuidelijke T-hangarette van Venlo ontbreken de zuilen en zitten de steigergaten nog in de muren. Het vermoeden is dat dit type hangaar een voortvloeisel is van materiaal besparende maatregelen. In plaats van volledig gemetselde muren koos men voor zuilen als ondersteuning van het dak. Wat er zich tussen de zuilen zou moeten bevinden is onbekend. Het feit dat er bij vergelijkbare T-hangarettes in het Nord als ook het Südlager wel een Splittermauer aan de achterzijde bevindt maakt dit type bouw nog merkwaardiger. Waarom wel een Splittermauer aanleggen als de zijwanden toch open zijn?

De diverse restanten van dit type hangaar op Fliegerhorst Venlo laat deze ook in diverse bouwstadia zien. Op deze locatie ligt de meest complete versie van dit type hangaar. Verder noordelijk op en Nordlager II ligt een versie waar alleen de fundering aanwezig is. De twee vergelijkbare hangaars op het Südlager zijn te zien in diverse bouwstadia, Bij de een staan alleen de zuilen en dij de ander alleen de achterwanden.
Luchtfoto's laten ook zien dat de Duitsers pas in januari 1944 met de uitbreiding en de aanleg van dit type hangaar zijn begonnen. Ook de aanwezigheid van steigergaten bij alle hangaars van dit type verraden dat de bouw nog niet af was. De achterwanden kenmerken zich door een trapsgewijs gebouwde wand. Dit zien we ook terug bij de meest zuidelijke Open T-Hangarette. Daar waar de roldeuren zouden moeten lopen ligt aan de uiteinden een groot betonnen stuitblok met daarin de gaten door de roldeurconstructie.
De zwart/wit luchtfoto van 15-oct 1944 (de Duitsers waren reeds weggetrokken) laat in rood omcirkeld de locatie van deze hangaar nét zuid van de schietbaan zien.


Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Axel Repping
  • Foto's: Axel Repping