TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fusilladeplaats en Oorlogsgraven "Gorp en Rovert"

In de vroege ochtend van 15 augustus 1942 werden door de Duitsers 5 personen in de bossen van "Gorp en Rovert" te Goirle (tegenwoordig gemeente Hilvarenbeek) gefusilleerd. Als eerder in gijzeling genomen Nederlanders werden zij gefusilleerd op bevel van Generaal der Flieger Christiansen als represaille voor de sabotage op 7 augustus 1942 aan een spoorlijn in Rotterdam.

In de landelijke ochtendbladen plaatste de HŲhere SS und PolizeifŁhrer Nord West deze bekendmaking:

"Aangezien ondanks de uiterst dringende uitnoodiging van den Wehrmachtsbefehlhaber General der Flieger Christiansen de daders van den springstofaanslag in Rotterdam te laf zijn geweest om zich aan te melden, zijn de volgende gijzelaars aangepakt en hedenmorgen doodgeschoten:

- Mr. Robert Baelde
maatschappelijk werker, *22 juli 1907, woonplaats Rotterdam
- Willem Ruijs
directeur Rotterdamsche Lloyd, *25 augustus 1894, woonde in Rotterdam
- Otto Ernst Gelder, Graaf van Limburg Stirum
substituut officier van Justitie, geboren 13 april 1893, woonplaats Velp
- Christoffel Bennekers
hoofdinspecteur van politie, *28 mei 1894, woonplaats Rotterdam
- Alexander, Baron Schimmelpenninck van der Oije,
landeigenaar, *21 december 1913, woonplaats Schuddebeurs


De 'PolizeifŁhrer' nam niet eens de moeite om de namen van de slachtoffers correct te vermelden. Dat doen wij hier wel.

De fusilladeplaats is te vinden in het uitgestrekte bosgebied "Gorp en Rovert" in de driehoek Hilvarenbeek / Goirle / Poppel (BelgiŽ).
Toegang aan de oostzijde van de N 283 Goirle-Poppel, ongeveer 1 km vůůr de grens met BelgiŽ. Boven bij de witte slagboom hangt een oranje bord met "←15 AUG. 1942", verder is de route alleen te voet of per fiets begaanbaar. Na Ī 2 km op een kruising rechtsaf, na Ī 300 meter nogmaals rechtsaf waarna 100 meter verder de omheinde executieplaats, met aan de zijkant 2 graven, is bereikt. De overige 3 personen zijn door hun familie elders herbegraven.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ad Smulders
  • Foto's: Ad Smulders