Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Museum "De Bewogen Jaren 1939-1950"

Geschiedenis
Het zal in de jaren '70 geweest zijn dat John Meulenbroeks voet zette in het Historical Museum December 1944 in La Gleize. Het was de start van een fascinatie voor de Tweede Wereldoorlog en het begin van een militariaverzameling. De verzameling groeide en werd omgevormd tot een museum op de eerste verdieping van zijn cafť De Bijenkorf in Hooge Mierde. In de jaren '90 onstonden de eerste activitieten van het museum in samenwerking met de Heemkunde Groep De Mierden. Enkele jaren†later werd†het museum geopend, waarna gezocht werd†naar een beter bereikbaar gebouw in Hooge Mierde.

Op 1 mei 2005 kon het museum, nu als aparte stichting, open gaan in het oude Rabobankgebouw tegenover de kerk. Het behelst de periode van 1939 tot 1950. Er is bewust gekozen om ook aandacht te besteden aan de onafhankelijkheidsstrijd in IndonesiŽ omdat veel Nederlanders en Nederlandse soldaten daar ook mee te maken kregen.

Bijzonderheden
Het museum richt zich voornamelijk op de bewoners van het gebied rond het dorp. Van soldaten die uit de dorpen kwamen zijn veel uitrustingsstukken en verhalen te vinden. De vele uniformen van zowel Nederlandse, Engelse als Fransen soldaten geven een inkijk in hoe het er in mei 1940 en september 1944 aan toe ging in het gebied.

Bijzonder is ook een luik van een Dakota. Deze Dakota, de KG399, stortte neer bij Arendonk op de terugweg van een bevoorradingsvlucht voor operatie Market Garden. De piloot en co-piloot kwamen hierbij om het leven, de andere zes bemanningsleden wisten zich met hun parachute in veiligheid te brengen. Normaal zou het luik niet opvallen in een museum, maar dankzij het verhaal erachter is het een indrukwekkend onderdeel van de collectie.

Waarom bezoeken?
Het museum beschikt niet over grote voertuigen of tanks, het grootste collectiestuk is een Franse motorfiets. De collectie geeft een beeld van de jaren 1939 tot 1950, gezien vanuit de ogen van lokale bewoners. Het museum loodst u mee van de Duitse inval in 1940, met de te hulp komende Franse soldaten, naar de bevrijding door de Britten in 1944 en de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog na de Tweede Wereldoorlog. Ook wordt er stil gestaan bij de Japanse bezettingstijd en de internering in Nederlands-IndiŽ. Naast veel voorwerpen uit deze perioden is er ook genoeg te lezen op uitgebreide documentatieborden.

Locatie
Het museum is gevestigd in Hooge Mierde, aan de Belgische grens ten zuiden van Tilburg. Het museum heeft een autoroute, een wandelarrangement en twee fietsarrangementen opgezet langs de oorlogsmonumenten in de regio. In Hilvarenbeek is de Fusilladeplaats "Gort en Rovert" te bezoeken. Het dichtstbijzijnde museum is Bevrijdende Vleugels in Best, Kamp Vught, of de andere kant op naar het Fort van Breendonk is iets verder rijden.

De toekomst
Het museum streeft er naar het museum interessant te houden voor alle bezoekers, zowel toeristen als de meer serieus geÔnteresseerde bezoekers. Vitrines worden geregeld nagelopen en aangevuld met meer informatie.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jeroen Koppes, STIWOT (10-11-2012)
  • Foto's: Jeroen Koppes

Gerelateerde boeken

51.387785, 5.129601

John Meulendijks heeft in zijn oorlogsmuseum een afdeling waarin de Japanse capitulatie wordt

aug2021

John Meulendijks heeft in zijn oorlogsmuseum een afdeling waarin de Japanse capitulatie wordt

HOGE MIERDE - Het begon ooit met een verzameling spullen op zolder, inmiddels heeft John Meulenbroeks zijn uitgedijde collectie in Hoge Mierde ondergebracht in het museum De Bewogen Jaren 1939-1950. Met het oog op de Nationale IndiŽ Herdenking zondag, heeft hij een speciale afdeling ingericht over de Japanse bezetting.

Lees meer

Ook in Brabant IndiŽ-herdenkingen, maar kennis over de oorlog is mager

aug2017

Ook in Brabant IndiŽ-herdenkingen, maar kennis over de oorlog is mager

HOOGE MIERDE - Op veel plekken in Brabant is, net al in de rest van Nederland, dinsdag een IndiŽ-herdenking. Maar, wat herdenken we eigenlijk? Volgens John Meulenbroeks van museum De Bewogen Jaren in Hooge Mierde laat de kennis van mensen veel te wensen over. ďEr is te weinig educatie over die tijd,Ē aldus de conservator.

Lees meer