TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Auschwitz-Birkenau

Dit is het eerste monument dat hiet op Père-Lachaise werd geplaatst op juni 1949. Het monument is van beeldhouwer F. Salmon en de inscripties zijn van Thomas & Zn.
De sobere gedenkplaats bestaat uit een kolom waarin het onherkenbare silhouet van een mens met een vergroot hoofd is te zien. Hier worden de 76.000 Franse joden en 3.000 niet- joden herdacht.
Alleen de naam Auschwitz-Birkenau vertegenwoordigt de gruwel van de deportaties en de genocide. De bouw van het kamp begon in 1941 als onderdeel van de ‘Endlösung der Judenfrage’ en is op 27 januari 1945 door de Sovjettroepen bevrijd. Vanwege zijn omvang wordt Auschwitz beschouwd als hèt symbool van de massamoorden gepleegd door de nazi’s. Van de 1,3 miljoen gedeporteerden overleefden ongeveer 1,1 miljoen mannen, vrouwen en kinderen, van wie de overgrote meerderheid joden waren, Auschwitz niet.

De inscriptie op de bronzen plaquette vermeld:
"1941 – 1945 Auschwitz – Birkenau, Camp nazi d'extermination. Victimes des persécutions antisémites de l'occupant allemand et du gouvernement collaborateur de Vichy. 76.000 juifs de France, hommes, femmes et enfants furent déportés à Auschwitz. La plupart périrent dans les chambres à gaz. Victimes de la répression policière, 3 000 résistants et patriotes connurent à Auschwitz la souffrance et la mort. Un peu de terre et de cendres d'Auschwitz perpétuent, ici, le souvenir de leur martyre."

Vertaald staat hier :
"1941 – 1945 Auschwitz-Birkenau Nazi vernietigingskamp. Slachtoffers van de antisemitische vervolgingen van de Duitse bezetter en de collaborerende regering van Vichy. 76.000 Joden uit Frankrijk, mannen, vrouwen en kinderen werden naar Auschwitz gedeporteerd. De meesten kwamen om in de gaskamers. Slachtoffers van politierepressie, 3.000 verzetsstrijders en patriotten ervoeren lijden en dood in Auschwitz. Een beetje aarde en as uit Auschwitz bestendigen hier de herinnering aan hun martelaarschap."

Verder staat er met bronzen letters nog een vers uitgeschreven van de Franse dichter Paul Éluard (1895-1952), die zelf ook ligt begraven op Père-Lachaise:
"Lorsqu'on ne tuera plus ils seront bien vengés. Le seul voeu de justice a pour écho la vie"
Vertaald staat hier:
"Wanneer we niet meer zullen doden, zullen ze goed gewroken worden. De enige wens voor gerechtigheid heeft een echo in het leven"

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Geert-Jan van Glabbeek
  • Foto's: Geert-Jan van Glabbeek

Gerelateerde boeken

Hitlers Holocaust
Auschwitz