TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Flossenbürg

Het monument uit 1988 is ter nagedachtenis van de slachtoffers van concentratiekamp Flossenbürg. Een trap van 10 steile treden uitgehouwen uit graniet afkomstig uit de steengroeve rondom het kamp. Aan de voet 4 blokken steen die op brute wijze symbool staan voor de hoofdoorzaken van de dood van 75.000 gedeporteerden. Onderaan is onderstaande tekst uitgehouwen.

" A l'intérieur de cette stèle édifiée en
granit provenant de la carrière du
camp est déposée une urne contenant
des cendres recueillies dans l'enceinte
du four crématoire de Flossenburg
libéré par la 3ème armée américaine
le 23 avril 1945 "

Vertaald staat hier: "In deze gedenksteen, gebouwd in graniet uit de steengroeve van het kamp, staat een urn met as die is verzameld in de omheining van het crematorium van Flosenburg, bevrijd door het 3e Amerikaanse leger op 23 april 1945."

Tegen 1945 bevonden er zich 40.000 gevangenen in het Flossenbürg-complex, waarvan 11.000 vrouwen. Zij werden gebruikt in de steengroeves en in de wapenindustrie. Wie tewerkgesteld werd in de steengroeve, had gemiddeld nog drie maanden te leven. 1 op de 3 gevangenen overleefden haar/zijn tewerkstelling in de steengroeven en in de bosbouw niet. Net voor de bevrijding van het concentratiekamp werden de gevangenen gedwongen te voet naar andere nog niet bevrijde concentratiekampen te marcheren. De uiteindelijke bedoeling van die dodenmarsen was de volledige liquidatie van de overlevenden. Op die manier zouden alle sporen worden uitgewist. Het kamp werd bevrijd in april 1945 door de geallieerden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Geert-Jan van Glabbeek
  • Foto's: Geert-Jan van Glabbeek

Gerelateerde boeken