TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Russische Begraafplaats Linsburg

De begraafplaats ligt midden in het bos Grinderwald, 3 kilometer ten zuidwesten van het dorp Linsburg. Op de begraafplaats zijn 47 graven van Sovjet krijgsgevangenen en 1 Pools kind.

De begraafplaats begon als een begraafplaats voor krijgsgevangenen die stierven tijdens het werk in het bos van Grinderwald, voornamelijk voor het kappen van boomstammen en het kappen van bomen. Er werden maar weinig details bewaard, als ze ooit werden gemaakt, met betrekking tot de datum of de oorzaak van hun dood. De mannen werden losgemaakt van Stammlager XB in Sandbostel en Stalag XD in Wietzendorf en werden ondergebracht in een klein gevangenenkamp dat 2,3 kilometer noordelijker in Meinkingsburg lag, op het terrein van het huidige restaurant. Het kamp was berucht om zijn slechte omstandigheden en slechte voedselvoorziening.

Het lijkt erop dat er uit deze tijd 5 graven dateren (graven 1-5), waarvan twee onbekende personen. Tijdens de oorlog werd de begraafplaats ook gebruikt voor het begraven van vliegtuigbemanningen van de Amerikaanse luchtmacht van twee bommenwerpers die neerstortten in het Grinderwald. Deze werden aan het einde van de oorlog gerepatrieerd naar de Verenigde Staten. Vanaf 1946 deed de begraafplaats dienst als concentratiekerkhof voor andere Sovjet krijgsgevangenen die waren omgekomen in de dorpen Linsburg, Erichshagen, Stöckse en Rehburg. Dit zijn bijna allemaal onbekende graven. Een Poolse jongen van 3 jaar lijkt ook tot deze fase te behoren.

Een houten poort leidt naar de begraafplaats die is omsloten door een heg. Er is een rij graven aan de linker (zuid) kant van het pad en 3 aan de rechterkant. 23 grafstenen markeren individuele of meerdere graven. De verschillende soorten grafstenen en de onregelmatige plaatsing van de markeringen weerspiegelen de verschillende stadia van de groei van de begraafplaats. Ook bevatten de grafstenen weinig persoonlijke gegevens, omdat er bij het begraven vaak weinig bekend was over de overledene. Aan het einde van het centrale pad staat een stenen stèle met een Russisch kruis en het opschrift 1941-1945.

De begraafplaats wordt onderhouden door een groep vrijwilligers uit Linsburg die jaarlijks de begroeiing opruimen en de stenen schoonmaken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Andrew Pegler
  • Foto's: Andrew Pegler

52.57125, 9.31576