TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsgraf van het Gemenebest Algemene Begraafplaats Herkingen

Op de Algemene Begraafplaats in Herkingen ligt één graf van het Gemenebest. Dit is het graf van Flight Sergeant (W.Op./Air Gnr.) Herbert Ingle Austin. Het graf heeft een steen die is aangeboden door de inwoners van Herkingen.
Op 22 april 1944 om 23.00 vertrok vanaf vliegbasis Leeming, de Halifax LK802 met als missie een bombardement op de stad Düsseldorf in Duitsland. Boven Nederland werd het toestel geraakt door een Flak afweergeschut, waarna het toestel neerstortte in de buurt van Herkingen. Bij de crash kwamen drie bemanningsleden om het leven, één werd begraven op deze begraafplaats, de andere twee zijn nooit terug gevonden. De overige vier bemanningsleden werden krijgsgevangen genomen door de Duitsers.

Rectificatie 04-2020:
Twee bemanningsleden zijn overleden en wegens inundatie van de polder waar het vliegtuig was neergestort zijn deze pas op 15 Juni 1945 geborgen.
Pilot Fennessey werd op Bergen op Zoom begraven en Flight engineer Austin in Herkingen in een graf aangeboden door de lokale bevolking.Navigator Achtymichuk is nooit gevonden en er wordt vermoed dat deze in het Grevelingen is verdronken.Voor hem en de andere overledenen zijn herinnerings panelen in het dorp geplaatst door stichting Wo2Go.
Van de vier bemanningsleden die in krijgsgevangen schap terecht kwamen heeft Air Gunner Crosswell het niet overleefd. Deze is neergeschoten tijdens een vluchtpoging uit Stalag Luft III op 13 april .De volgende dag 14- april 1945 is hij overleden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.nl & Adri.Kramer
  • Foto's: Adri Kramer

51.711811, 4.092058

WO2GO: Video ceremonie 28 april 2012

jul2012

WO2GO: Video ceremonie 28 april 2012

Met enige trots presenteert de Stichting WO2 Goeree-Overflakkee (WO2GO) de video met daarin het verslag van de ceremonie die werd gehouden op 28 april 2012 in Herkingen. Op deze dag werd de bemanning van de Halifax bommenwerper herdacht welke in de nacht van 22 op 23 april neerstortte in de St. Elizabethpolder te Herkingen. Bij deze crash kwamen de piloot J.F. Fennessey, de navigator A. Achtymichuk en de boordwerktuigkundige H.I. Austin om het leven.

Lees meer