TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Grafmonumenten Rooms Katholiek Kerkhof Goirke Tilburg

Adrianus Maria Horvers was dienstplichtig Soldaat bij de 3e Compagnie, 1e Bataljon van het 6e Regiment Infanterie. Hij sneuvelde op 10 of 11 mei 1940 in de Peel-linie nabij Mill en werd aanvankelijk als 'Onbekende Soldaat' begraven bij het kasteel Tongelaar te Mill.

Als een onbekende soldaat gevonden in de kazemat tegenover Kanadabosch op de Bosschen. Pas op 26 juni 1940 werd de identiteit vastgesteld en 27 juni 1940 werd Horvers herbegraven op de RK begraafplaats aan de Goirkestraat,Tilburg.

Op 1 februari 1945 stortte een V1 neer in de Minister Talmastraat te Tilburg en kostte aan 22 mensen het leven. Behalve deze 22 doden waren er 6 zwaar- en 78 lichtgewonden. De materiële schade was enorm: 9 woningen werden totaal vernield, en 7 woningen zo zwaar beschadigd dat die onbewoonbaar werden verklaard.

De Minister Talmastraat bestaat al lang niet meer, alle huizen zijn afgebroken en de hele buurt is her-ingericht. De foto's zijn gemaakt op het nabij gelegen kerkhof. Alle originele graven zijn geruimd, alleen deze ene grafzerk is op een verloren hoekje in 2002 herplaatst. De tekst op de grafsteen is niet meer leesbaar. 'n Triest verhaal van een nog veel triestere gebeurtenis.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ad Smulders, Regionaal Archief Tilburg
  • Foto's: Dick de Bruijne (1), Peter Mathijssen (2), Barry van Veen (3, 4)

51.572749, 5.081987

Duitse 'vliegende bom' verwoestte Harry's leven: 'Iedereen was meteen dood'

mei2022

Duitse 'vliegende bom' verwoestte Harry's leven: 'Iedereen was meteen dood'

Op 1 februari 1945 lieten 22 Tilburgers het leven door de Duitse 'vliegende bom', het eerste onbemande straalvliegtuig ter wereld. Een bom die in één klap tientallen huizen en levens aan de Minister Talmastraat verwoestte. Harry Buster (93) verloor een groot deel van zijn familie. Woensdag werd een monument voor de slachtoffers officieel onthuld.

Lees meer

Lees meer (1)