TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

21dec

75 jaar geleden wilde Hitler-Duitsland via Brabant de Antwerpse haven heroveren

75 jaar geleden, net voor kerstmis, brak er paniek uit onder de geallieerden. De Duitsers dreigden met een tegenaanval. Ze wilden terugkomen en met een snelle opmars in Brabant de haven van Antwerpen heroveren. Dat zorgde voor grote spanning aan het front langs de Maas en in West-Brabant.

Lees meer

4nov

Piet Gerrits was de meest gehate politieman van Tilburg

Hij jaagt tijdens de oorlog fanatiek op Joden en verzetsmensen, mishandelt gevangenen en kan niet met zijn handen van vrouwelijke arrestanten afblijven. Dit alles maakt Piet Gerrits tot de schrik van Tilburg en het maakt hem vooral ook de meeste gehate politieman van de stad.

Lees meer

26okt

Familie van Ad werd in Tilburg gedood door een granaat van de geallieerden: 'Ze gooiden alles plat'

Dat huis in de Gildebroederstraat, waar zijn familie tijdens de Tweede Wereldoorlog woonde, zal voor Ad Schraven nooit een plek zijn om zomaar voorbij te lopen. Op het moment dat Tilburg werd bevrijd, kwamen zijn opa, halfzus en eerste vrouw van zijn vader om het leven door een granaat. En die kwam van de geallieerden, niet van de Duitsers.

Lees meer

jul2018

Frans Linders (95) uit Oss werd hťt gezicht van het Tilburgs studentenverzet

TILBURG/OSS - Op 95-jarige leeftijd is Frans Linders overleden. De inwoner van Oss speelde een prominente rol in de documentaire 'Loyaal! Maar waaraan?' over het Tilburgse studentenverzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, die door Omroep Brabant werd uitgezonden. Linders overleed donderdag in zijn woonplaats.

Lees meer

mei2018

Maria Lips uit Tilburg verloor haar broer in de oorlog

TILBURG - De 91-jarige Tilburgse Maria Lips verloor haar broer Jack in de oorlog. Ze maakte een boekje over hem: 'Ter herinnering aan Jack Johannes Beijk'. Verhalen van de Tweede Wereldoorlog moeten verteld blijven, vindt ze. Want: ,,Zoals mijn broer zijn er zovelen gegaan.

Lees meer

apr2018

Het dilemma bij de zoektocht naar Felix

Al een aantal maanden ben ik bezig met vastleggen van de oorlogsherinneringen van een inwoner van Helmond. Op een gegeven moment vertelt hij over een van zijn vrienden uit de oorlog: ďIk had een vriend, Felix, een heel sympathieke jongen, ook zijn ouders waren heel aardig. Er was wel ťťn probleem, het waren Duitsers. Op een dag kwam Felix bij ons thuis. Ik heb hem uitgescholden voor vuile mof en hem een paar klappen gegeven. Hier heb ik nog altijd spijt van. Twee maanden later zijn ze naar Duitsland vertrokken.Ē

Lees meer

mrt2018

Tilburgse Marie-Jes, 12 jaar tijdens de oorlog, vertelt aan jeugd van nu via Instagram

TILBURG - Ze heet Marie-Jes, is 12 jaar, woont in de Heuvelstraat in Tilburg en ervaart het dagelijks leven in de Tweede Wereldoorlog. Een maand lang vertelt ze er dagelijks over. Op Instagram. Belevenissen van toen, via een medium van nu.

Lees meer

jan2017

Zwerfkei Coba Pulskenslaan

In de Coba PulskensOpent in een nieuw vensterlaan (zijstraat Berkdijksestraat bij Korvelplein) staat een speciale Zwerfkei. Het is een steen ter nagedachtenis aan de verzetsstrijdster Coba Pulskens en aan drie geallieerde piloten die op 9 juli 1944 in haar huis door de bezetter werden gearresteerd en gefusilleerd.

Lees meer

jan2014

Documenten joods gezin uit Tweede Wereldoorlog overgedragen aan archief Tilburg

TILBURG - Lieve pa en ma. Ik ben tot mijn spijt niet vrijgekomen. Zo begint een brief van Estella van Dam, een joods meisje dat de Tweede Wereldoorlog, net als de rest van haar gezin, niet overleefde. De brief, samen met andere documenten van de familie Van Dam, zijn vanaf maandag 13 januari in het bezit van het Regionaal Archief Tilburg.

Lees meer

sep2012

Granaat gevonden aan Kempenbaan Tilburg

TILBURG - Bij graafwerkzaamheden bij de voormalige vuilstortplaats aan de Kempenbaan in Tilburg is dinsdagmiddag een granaat uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het gaat om een 25 ponder Engelse rookgranaat van 35 centimeter lang en 7 kilo zwaar. De Explosieven Opruimingsdienst heeft de granaat, die geen ontplofbare stof bevatte, meegenomen om te vernietigen.

Lees meer