TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Holocaust Museum Sweden

Op 21 juni 2023 opende het Zweedse Holocaustmuseum voor het eerst zijn deuren in het centrum van Stockholm. Tegelijkertijd opende de eerste tentoonstelling van het museum, Seven Lives. De tentoonstelling gaat over zeven mensen die tegen alle verwachtingen in de Holocaust hebben overleefd en naar Zweden zijn gekomen. Naast de tentoonstelling biedt het museum ook archieven, rondleidingen en interactieve biografieën.
De tentoonstelling Zeven levens bevat persoonlijke getuigenissen en originele voorwerpen, brieven en foto's. Tijdens het verkennen van zeven levensverhalen kunnen bezoekers ook meer te weten komen over de Holocaust, de onderliggende redenen achter de Holocaust en wat Zweden deed tijdens de Tweede Wereldoorlog.
"Seven lives is gebaseerd op de collectie die tot nu toe is verzameld door het Zweedse Holocaustmuseum en is een persoonlijk verhaal dat op veel dingen is gebaseerd. Aan de hand van zeven zeer verschillende verhalen kunnen bezoekers volgen wat er in het Duitsland van de jaren dertig is gebeurd en een idee krijgen van het verschrikkelijke omstandigheden in de nazi-kampen. Er is aanvullende informatie, zodat deze levensverhalen kunnen worden gerelateerd aan grotere mondiale gebeurtenissen en internationale politiek", zegt tentoonstellingsmaker Frida Starck Lindfors.
Het Zweedse Holocaustmuseum is formeel opgericht op 1 juli 2022 en maakt deel uit van de overheidsinstelling Nationale Historische Musea. Het museum werkt samen met belanghebbenden in zowel Zweden als internationaal. Een samenwerking is Dimensions in Testimony Sweden. Dimensions in Testimony is ontwikkeld door de USC Shoah Foundation en zal samen met de tentoonstelling Seven lives te zien zijn in Torsgatan 19. Met deze installatie kunnen museumbezoekers vragen stellen aan twee overlevenden van de Holocaust, Tobias Rawet en Elisabeth Citrom.
"Naast de tentoonstelling Zeven levens kunnen bezoekers ook meer te weten komen uit historische archieven, interactieve biografieën, programma’s en rondleidingen. We bieden aan wat de meeste musea doen. Tegelijkertijd verkennen we de fantastische kansen die een totaal nieuw museum biedt, zegt Katherine Hauptman, directeur van het Zweedse Holocaustmuseum.
Het doel van het museum is het bewaren en doorgeven van de herinnering aan de Holocaust. Het museum is bedoeld om de kennis over de Holocaust op nationaal niveau te verdiepen en te ontwikkelen. Een van de uitgangspunten zijn overlevenden van de Holocaust die een band hebben met Zweden. Seven Lives ging open op 21 juni en het museum is in 2023 gratis toegankelijk.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken