TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Albert De Seguin De Reyniès - Grenoble

Albert Ferdinand Marie Jean de Seguin de Reyniès , geboren op24 augustus 1900 in Arry in Lotharingen en stierf waarschijnlijk in Grenoble op6 mei 1944.
Korpschef van het 6de Bataljon Alpijnse Jagers. Tijdens deze functie was hij reeds hoofd van het Geheime Leger in de Vercors en later, na de fusie van de ORA en het AS, van het FFI in de Isère. Hij slaagde erin om in het geheim grote wapen- en materiaal voorraden aan te leggen, om indien het moment zich voordeed, de strijd aan te binden met de bezetters.
Codenaam : Roland
Op 6 mei 1944 werd hij op de Place de Verdun opgepakt door de Gestapo en overgebracht naar hun hoofdkwartier in hotel Gambetta. Vermoedelijk is hij daar ondervraagd, gemarteld en overleden. Zijn lichaam werd nooit gevonden.

Onderscheidingen:
Ridder in het Legioen van Eer
Oorlogskruis 1939-1945
Franse Verzetsmedaille met Rozet (postuum)

Na de bevrijding van het gebied begint een omvangrijk administratief project om de clandestiene functies in Frankrijk officieel te erkennen. Het dossier van De Reyniès wordt bestudeerd om tot de conclusie te komen dat hij een bevel uitoefende op het niveau van een luitenant-kolonel. Op 21 november 1945 werd hem deze rang postuum verleend.
Bij afwezigheid van een reëel graf dienen cenotafen en plaquettes om de nagedachtenis van de luitenant-kolonel te herinneren:
Op de necropolis van Saint-Nizier-de-Moucherotte draagt graf nr. 88 zijn naam
Een gedenkplaat is aangebracht op de muur van het Hôtel des Troupes de Montagne, op de plaats waar Albert de Seguin de Reyniès werd gearresteerd. De plaquette situeert zich rechts op de voorgevel van het gebouw.

Tekst op de plaquette:
Ici, fut arrêté le 6 mai 1944 par la Gestapo
Le Commandant
Albert de Seguin de Reynies
Chef de l'Armée Secrète, puis des forces Françaises de l'Intérieur de l' Isère
Ancien Chef de Corps de 6ème Batailon de Chasseurs Alpin
A jamais disparu, il repose en terre inconnue

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Rudi Triki
  • Foto's: Rudi Triki

Gerelateerde boeken

Hitler - Hoogmoed 1889-1936
Encyclopedie van de Holocaust
Hitlers moordenaars
Discipelen van de duivel
De verhoren
Hitler - Vergelding 1936-1945

45.18923373, 5.73165263