TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Infromatiebord 14-18 Sambre Rouge - De Vergeten Veldslagen van de Samber

Informatiebord aan de ingang van de begraafplaats te Erquelinnes betreffende de veldslagen van 21 tot 24 augustus 1914 aan de Samber.

De Vergeten Veldslagen van de Samber

Op 4 augustus 1914, opent het Duitse opperbevel met meer dan 700.000 mannen een aanval op België. Het 2de Duitse leger, onder bevel van Generaal Karl von Bülow, bereikt Maubeuge via België. Doelstelling: Frankrijk bezetten en Parijs ten val brengen. Het 5de Franse leger staat onder het bevel van Generaal Charles Lanrezac. De ontmoeting tussen deze twee machten vindt plaats van 21 tot 24 augustus 1914 op verschillende plaatsen langs beide zijden van de Samber.

24 Augustus 1914 Mont-Saint-Christophe

De Slag bij Charleroi kende zijn meest bloedige ontknoping in Montignies-Saint-Christophe. In strijd met de Franse infanterie, bombardeert de Duitse artillerie het dorp en zijn omgeving gedurende meer dan 10 uur. De voornaamste regimenten die er die dag bij betrokken zijn, zijn het 278e, 306e, 332e, 254e en 48e regiment Jagers te Voet. Tijdens die dag worden langs Franse zijde 111 doden en 90 vermisten geteld. Te Hantes-Wihéries wordt Aline Thomas, gevlucht in haar kelder net als vele andere inwoners, gedood door een granaatscherf. Nadat ze ’s anderendaags het bevel krijgen niet meer in de aanval te gaan, zetten de Franse strijdkrachten hun aftocht verder op de lijn Philippeville-Beaumont-Maubeuge

Op dit militair kerkhof met een groot ereperk voor de gesneuvelden, bevinden zich de graven van 60 Engelse, 3 Franse maar ook 11 Duitse soldaten. Op de grafzerken van de Duitse soldaten, is enkel de vermelding "EIN DEUTSCHER SOLDAT" te lezen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge

50.312649, 4.132394