TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Crashlocatie Armstrong Whitley Buggenum

Tegen de pijler van de spoorbrug recht voor u crashte op 17 augustus 1942 Armstrong Whitley Mk V Rs 1536 van 78 Squadron Royal Air Force. Het vliegtuig was op weg naar Keulen voor een bombardement toen het werd neergeschoten door een Duitse nachtjager. Veel inwoners van Roermond waren getuigen van het gevecht wat zich hoog boven hun hoofden afspeelde aan de nachtelijke hemel. Het toestel dook en zwenkte naar links en rechts om de lichtbundels te ontwijken maar werd helaas toch getroffen en vloog in brand. Het leek of het met bommen beladen vliegtuig zou neerstorten in Roermond, maar de piloot trok het toestel horizontaal en zwenkte naar rechts waarna het toestel te pletter sloeg tegen een van de pijlers van de spoorbrug. Hierdoor ontkwam Roermond aan een ware ramp!
De bemanningsleden konden in eerste instantie niet geÔdentificeerd worden en kregen een gemeenschappelijk graf op de Ehrenfriedhof in Venlo. In 1947 heeft men alsnog twee bemanningsleden kunnen identificeren. Alle slachtoffers rusten momenteel op de militaire begraafplaats Jonkerbos te Nijmegen, drie van hen in een gemeenschappelijk graf.

Sergeant John Hamish Malet-Warden, KIA, United Kingdom
Sergeant John Clifford Beardmore, KIA, United Kingdom
Flight Sergeant Arthur Brown, KIA, United Kingdom
Sergeant Anthony John Rylands Millard-Tucker, KIA, United Kingdom
Sergeant George Henderson Pepper Buchanan, KIA, Canada

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Leudal Monument
  • Foto's: Joost Verheijden