TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Oorlogsgraven van het Gemenebest Protestant Kerkhof Heemskerk

Op het Protestantse Kerkhof in het centrum van Heemskerk liggen negen graven van het Gemenebest. Zeven graven zijn van een bemanning van een bommenwerper en er zijn twee niet geÔdentificeerde graven van de Britse marine.

Op 16 december 1943 om 17.12 vertrok vanaf vliegbasis RAF-Witchford, de Lancaster DS835 met als missie: een bombardement op Berlijn. Het toestel was onderdeel van een formatie van 483 Lancasters en 10 Mosquito's. DS835 stortte om onbekende redenen neer in Heemskerk. Alle bemanningsleden kwamen hierbij om het leven. De verliezen tijdens deze succesvolle raid, die een groot gedeelte van het stadscentrum van Berlijn in puin legde waren hoog. Ruim 50 Lancasters gingen verloren door aanvallen van Duitse jagers, Flak afweergeschut en door de zware bewolking tijdens de terugvlucht.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.nl
  • Foto's: Ton Goedhart