TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

De Weg van Herdenking nr. 1: Leisteengrotten Burgau als Schuilkelder

In het midden van de 19de eeuw ontstond er in de rotsen onder de Monschauer burcht een leisteengroeve voor dakpannen en grote leistenen platen. Daarvoor werd een groeve in de rots gemaakt maar die kreeg in de herfst en winter 1944/45 een totaal andere functie.
Naast de rotskloof van de brouwerij, de leistenen grot in Dreistegen, de bunkers in het Wiesental en de crypte van de Aukerk dienden ze tijdens de gevechten van de 2de wereldoorlog de bevolking als bescherming voor bommen en granaten. Op de dag dat de burgers de "Altstadt" van Monschau zou ontruimen bevonden zich tussen de 700 en 800 mensen, meest vrouwen en kinderen in deze schuilplaats. Ook voor de intocht van de eerste Amerikaanse soldaten als ook voor onverwachte beschietingen door de Duitse artillerie zochten hier vele inwoners bescherming. Tot de definitieve wapenstilstand van Monschau bleef de grot een veilig oord voor de talrijke vluchtelingen uit de direkte omgeving die in de "Altstadt" een tijdelijk onderdak hadden gevonden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Hans Tasma