TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

De Weg van Herdenking nr. 29: De Altstadt van Monschau blijft grotendeels gespaard

Weg van Herdenking 29: De Altstadt van Monschau blijft grotendeels gespaard

Als opening van het Duitse Ardennen Offensief in november 1944 moest de Altstadt van Monschau als voorbereiding op de aanval tegen de geallieerde troepen, die ten westen van de stad op Duits grondgebied waren doorgedrongen, met artilleriegranaten beschoten worden. Dankzij de inzet van Generaal-Majoor Freiherr Rudolf-Christoph von Gersdorff kon dit bevel verhinderd worden.
Hij had in september 1944 Monschau persoonlijk leren kennen en waarderen. Bovendien was het hem bekend dat er naast de eigen bevolking ook veel vluchtelingen uit andere gebieden zaten. Daar kwam ook nog eens bij dat de Altstadt niet van wezenlijk belang was. Met het argument dat een totaal vernield Monschau alleen maar de mars route zou blokkeren voorkwam hij een aanval van de artillerie en infanterie. Hoewel ook Monschau talrijke granaatinslagen kreeg te verduren, brachten ze niet zoveel schade als in de omgeving.
De pittoreske Altstadt met zijn talrijke historische gebouwen werd "maar" voor 16% vernield. Dit was minimaal in vergelijking tot de dorpen in de directe omgeving.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Hans Tasma

Gerelateerde boeken