TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

De Weg van Herdenking nr. 15: Stuwdam Bütgenbach

In oorlogsconfrontaties vormen stuwdammen over het algemeen belangrijke aanvalspunten.
Daarom werd de dam van Bütgenbach, zoals talrijke andere strategische punten, voor het uitbreken van de oorlog door het Belgisch leger bewaakt. Als springstofspecialist behoorde Roger Coppenolle van het 1ste fiets bataljon dat in Stavelot gekazeneerd was, tot het commando dat de dam in 1940 bewaakte en het bevel had gekregen om in geval van nood de sluizen op te blazen. De opdracht luidde als volgt: "Alvorens de dam in handen van de vijand komt, moeten de sluizen opgeblazen worden". In de vroege ochtend van 10 mei 1940 werd de Belgische wachtpost aangevallen door de Duitsers, waartoe ook de leden van het "Brandenburger Baulehrbatallion" uit Bad Münstereifel behoorden. Deze laatsten hadden een uitstekende kennis van de plaats. De bewakers werden overmeesterd en vastgenomen voor het hen gelukte de sluizen te doen springen.
Ook tijdens de Duitse bezetting werd de dam constant door de luchtafweer bewaakt, zodat deze tijdens de 2de Wereldoorlog onbeschadigd bleef.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Hans Tasma

Gerelateerde boeken